Sa svečanog otvaranja izložbe Aleksandra Markova u sredini
Sa svečanog otvaranja izložbe Aleksandra Markova u sredini

Galerija „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej u vreme aktuelne epidemiološke situacije nema previše izložbi. Međutim, to se ne odnosi i na renomiranog bečejskog advokata Aleksandra Markova, koji je posle lanjskog „prvenca“, gotovo u dan, ove godine priredio drugu samostalnu izložbu.

Prvu smo naslovili „Saša kakvog ne prepoznaju ni komšije“, jer je malo ko znao da mu je hobi slikarstvo, a sada je već izvesno da je vrlo plodan u ovoj oblasti stvaralaštva.

-Držim se latinske izreke, koja u prevodu kaže „Nijedan dan bez crte“. Smisao izreke je rad. Toga se držim u životnom pozivu, pa i u hobiju. Ranije sam u slobodnom vremenu svakodnevno vozio bicikl i po tome su me sugrađani znali, a sada slikam. Ova izložba je trebala da bude postavljena u susednom Novom Bečeju, ali je postojala zabrana izlaganja zbog pandemije, a kad je bilo moguće izlagati nije bilo termina. Pošto je već bila pripremljena, odlučio sam da je ponudim ovdašnjoj galeriji „Krug“ i ukupno 38 dela akrila na platnu su pred sugrađanima, što me posebno raduje. Prvobitno sam razmišljao da izložba bude tamatska s motivima gradova i cveća, ali sam se u poslednjem trenutku predomislio iz razloga što sam smatrao da treba da prikažem i druge stvari. Zato je po motivima vrlo šarolika. Volim da sam pored vode, pa možda preovlađuju motivi s jezera, mora, obala, čamci… bilo je prvo što nam je posle više nego skromnog ceremonijala otvaranja rekao autor Aleksandar Markov.

Aleksandar Markov u razgovoru sa posetiocima na otvaranju
Aleksandar Markov u razgovoru sa posetiocima na otvaranju

Nasuprot skromnog otvaranja, broj prisutnih je bio zapažen. Kustos galerije „Krug“ Gabrijela Sel podsetila da je autor pre godinu dana u istom prostoru imao „prvenac“, a dvostruki kolega, advokat i slikar, Tibor Šipoš je izložbu otvorio samo pitanjem: „Otkud je u glavi jednog čoveka toliko fenomenalnih slika i boja?“

-Iako se godinama poznajemo i u istoj smo struci, nisam znao da Saša slika, a kad me je jednog dana pozvao da ih vidim šta radi… Malo je reći da sam bio iznenađen. Naravno, prijatno. On ne preslikava prirodu, već stvara kao priroda. Njegove slike nisu serijske, nego je svaka drugačija s originalnim nadahnućem. Iskren je i kaže da nema ambiciju da izgradi slikarsku karijeru, ali ima potrebu da slika. Zato, slika slobodno, ruka mu ne drhti, a epilog svi vidimo, primećuje Tibor Šipoš.

Aleksandar Markov je tajne slikarstva otkrio poslednjih desetak godina, a intezivnije slika poslednje tri od kako je prestao svakodnevno da se druži sa dvotočkašem. Slika isključivo špahtlom i koristi akril, koji ne zahteva sušenje kao ulje, ne puca i ne menja boju.

Vedra atmosfera na otvaranju izložbe
Vedra atmosfera na otvaranju izložbe

-Ne slikam ono što vidim, ne preslikavam, već imam sliku u glavi i to prenosim na platno. Zato radim relativno brzo i u svakom trenutku imam dovoljno slika za samostalnu izložbu. Izložba je prodajna i već je rezervisano nekoliko slika, koje će ukrašavati prostor kupaca. Inače, prostor porodične advokatske kancelarije je svojevrsni izložbeni prostor i naša klijantela uvek ima priliku da upotpuni svoju zbirku mojim slikama, zaključuje autor vrlo atraktivne izložbe Saša Markov.

Aktuelna izložba slika Aleksandra Markova u galeriji „Krug“ otvorena je naredne dve nedelje i valja prošetati i videti je.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име