Korona virus, COVID-19 | Foto: Pixabay
Korona virus, COVID-19 | Foto: Pixabay

Grupa od oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

– Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog piše, „održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja“, smatramo da nam je moralna i profesionalna obaveza da ukažemo na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu, dovela je do ove inicijative, navodi se u pismu.

Oni pozivaju nadležne da brzo reaguju u skladu sa trenutnom situacijom, i mole građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos, kako kažu, njihovom kasnom dolasku. Pored toga, grupa lekara poziva svoje kolege da potpisom stanu uz njih pošto je, navode, to jedini način da pobede strah koji vlada u zdravstvu.

– Pozivamo sve medicinske stručnjake da u skladu sa epidemiološkom situacijom proglas potpišu elektronski. Potpisivanje se vrši ispisivanjem rukom na papiru teksta „Ujedinjeni protiv kovida, {potpis}“. Po želji, sloganu i potpisu može prethoditi neki tekst po ličnom izboru. Papir se slika i šalje mejlom na adresu [email protected] kao prilog, a u telu poruke pišete svoje ime i prezime i titulu sa kojom želite da budete navedeni, piše u tekstu.

Spisak potpisanih lekara možete pogledati OVDE.

Otvoreno pismo Vladi RS i ostalim nadležnim institucijama prenosimo u celosti:

Mi,
dole potpisani,
odlučujemo se na javno istupanje jer ne vidimo drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi. Ne samo Hipokratova zakletva, već i opšta etika nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im dalji rad. U interesu je javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i naprave koraci ka zdravstvenom sistemu bez straha i prevage politike nad stručnošću.

Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti.
Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

Tražimo:
– da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala,
– da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.
– nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.
– da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.
– da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.
– da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Pozivamo vlasti da brzo reaguju u skladu sa teškom trenutnom situacijom.
Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku.
Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno.

Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima.
Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi.
Borba protiv kovida je zajednička borba.

Izvor: N1, MojBečej.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име