Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Novosadska novinarska škola, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava i Bečejsko udruženje mladih Vas pozivaju da u sredu, 30. aprila 2014. godine sa početkom u 16:00 časova učestvujete u diskusiji o korupciji u policiji koja će se održati u maloj sali opštine Bečej.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana i policajaca o korupciji, te procene rada policije, statistički pokazatelji o pokrenutim krivičnim prijavama protiv policajaca i različite afere povodom rada MUP-a tokom 2013. godine ukazuju na to da je korupcija u policiji veoma prisutna i da je time narušen integritet policije i njenih službenika. Pored toga, u Srbiji ne funkcioniše valjano skladan sistem unutrašnje kontrole policije, koji bi trebalo da, zajedno sa institucijama spoljašnjeg nadzora i kontrole, osigura da policija ne deluje izvan pravila, te da istovremeno povećava odgovornost policijskog službenika. Upitna je i realizacija strateških dokumenata za smanjenje korupcije u policiji. Sve rečeno, zajedno, ne doprinosi ispunjenju očekivanja većine građana da bi policija trebalo da ima ulogu predvodnika borbe protiv korupcije u Srbiji.

Panel diskusijom želimo da diskutujemo o:

  1. posledicima koruptivne prakse u policiji u Srbiji;
  2. koruptivnim radnjama policajaca;
  3. načinima borbe protiv korupcije u policiji u Srbiji.

PROGRAM:

16:00 – 16:10 Uvodne napomene Aleksandar Đekić, Bečejsko udruženje mladih
16:10 – 16:20 Korupcija u policiji u Srbiji Predrag Petrović, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
16:20 – 16:30 Izazovi u borbi protiv korupcije u policiji Saša Đorđević, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
16:30 – 17:00 Pitanja i odgovori

Organizaciju panel diskusije podržali su: Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Građansko društvo za budućnost“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC) u okviru projekta „ Partnerstvo za integritet sektora bezbednosti“ i Delegacija Evropske unije u Srbiji i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije kroz projekat „A-COP: Civilno društvo protiv korupcije u policiji kroz program „Podrška civilnom društvu 2011-2013“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име