becej centar 50

Narodna kuhinja pri Gerontološkom centru u Bečeju ne obezbeđuje obroke za korisnike od 1. juna. Osim toga, problem u toj ustanovi od 1. septembra mogao bi da bude kućna nega.

 

Naime, do 1. septembra na teritoriji opštine Bečej neće biti isporučivani obroci za socijalno ugrožene žitelje, korisnike narodne kuhinje. Opština Bečej bila je jedina opština u Vojvodini u kojoj je i tokom letnjih meseci radila narodna kuhinja, pet dana u nedelji. Od 2009. godine je bilo 180 korisnika, dok je taj broj do kraja iste godine povećan na 230. Za ove potrebe konzervirana hrana dobija se od Crvenog krsta, dok novac iz opštinske kase mahom bude utrošen na prevoz hrane i poslove u vezi sa tim, jer, dnevno vozila pređu i 250 kilometara isporučujući obroke. U svim mesnim zajednicama u Bečeju, osim u Poljanici, postoje mesta gde korisnici preuzimaju hranu.

Prema izjavi direktora Đerđa Rica za dnevni list „Mađar so“ predsednik opštine Vuk Radojević je obećao da će sredstva biti uvećana rebalansom. Međutim, to se u maju nije dogodilo. Poređenja radi, prošle godine sredstva iz lokalnog budžeta za ove potrebe iznosila su 4.842.000, dok su za 2015. godinu gotovo prepolovljena 2.442.000 dinara.

Tokom jedne od poseta državni sekretar Laslo Čikoš iz ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, savetovao je bečejsku lokalnu samoupravu od tog organa potraži neophodna sredstva. Odgovor je trebalo da stigne prošle sedmice, ali do danas nemamo informacije o tome da li je novac odobren.

Neizvesno je od jeseni i funkcionisanje kuće nege, takođe usluge koja je poverena Gerontološkom centru, budući da su sredstva iz budžeta i za te namene smanjena. Inače, na teritoriji opštine postoji 40 lica koja nisu u mogućnosti da se kreće i koji su korisnici ove usluge.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име