Posledice klimatskih promena dovode i do toga da pčelari nemaju dovoljno zaliha hrane, pa su primorani na alternativne metode, kako bi pčele izdržale zimu. Takva vrsta prihrane nije baš najpogodnija za pčele.

Pored toga, pčelarima u Srbiji je potreban savremeni pogon za prikupljanje meda na čemu intenzivno radi Savez pčelarskih organizacija Srbije, sa ciljem da bi se med prodavao po realnoj ceni i kako bi se na tržištu plasirao, uz marketingšku pomoć, isključivo kvalitetan med. O svemu ovome je bilo reči na skupu pčelara u Bečeju.

Iako je ideja udruženih pčelarskih organizacija pre svega bez posrednika plasiraju svoj med na domaćem i inostranom tržištu, ali i da bi garantovali kvalitet meda, s čim bi se, veruju, vratilo poverenje potrošača u pčelare i u srpski med, u nedelju je u opštinskoj zdradi, bilo reči i o novom pogonu koji izrađuje preduzeće iz Kanjiže. Novi otkupljivač ujedno će biti i referenca za učešće za pčelare na popularnom konkursu Fondacije Prosperitati.

I jednima i drugima je, kako kažu, bitno udruživanje, proizvodnja kvalitetnog meda i prodaja po realnoj ceni na domaćem, ali i zahtevnom evropskom tržištu što je cilj.

 

Pogledajte TV prilog

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име