Nasilje prema ženama ne sme ostati u četiri zida i o njemu ne sme da se ćuti, jedna je od poruka aktivistkinja Bečejskog udruženja mladih sa današnjeg uličnog performansa.

Aktivistkinje su nosile transparente sa rečima koje žrtve nasilja obično izgovaraju pravdajući tako nasilnika, iako opravdanja ne sme biti. Na njihovim licima su bile modrice i posekotine koje su privlačile pažnju prolaznika. Mnogi od njih nisu ostali nemi, iako je ovog puta bila šminka.

Osim ožiljaka na licu i telu, postoje i oni na duši.

Žene koje trpe nasilje obično su nesigurne, nemaju podršku okoline da nasilje procesuiraju. Prema podacima organizacija, svaka treća žena tokom života doživi fizičko ili seksualno nasilje, i to najčešće od svog partnera.

Zastrašujući je podatak da je usled izolacije tokom pandemije korona viursa, 15 miliona žena u svetu doživelo neki oblik nasilja.

 

Projekat Bečejskog udruženja mladih „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“, u okviru kog su prireređeni performansi, usmeren je za osnaživanje žena sa sela, nudiće im besplatne aktivnosti u njihovim mesnim zajednicama, poput učenja jezika sredine, kursa šivenja, te i knjigovodostva, kancelarijskog poslovanja i pisanja biznis plana. Uz to, žene iz svih pet seoskih mesnih zajednica mogu da koriste usluge psihologa na dva jezika i da razgovaraju u okviru radionica sa zaposlenima iz Centra za socijalni rad.

Ovom performansu prethodio je sličan u Bačkom Gradištu gde su simbolično uoči jedne od radionica za osnaživanje žena na ulaz u mesnu zajednicu postavljene crvene cipele koje simbolišu žrtve nasilja prema ženama.

Projekat se „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“, sprovodi uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име