Ivona i Jelena za sada rade same u dnevnom boravku | Foto: Vlastimir Jankov
Ivona i Jelena za sada rade same u dnevnom boravku | Foto: Vlastimir Jankov

Obećanje lokalne samouprave i Centra za socijalni rad opštine Bečej da će se otvoriti dnevni boravak za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju ovih dana je ispunjeno.

U naselju Mali rit, Vlahovićeva ulica 9, lociran je u prizemlju prigodan prostor za dvadesetak osoba, odnosno desetak u jednoj smeni od par sati.

Ovom prilikom se zahvajujemo Gerontološkom centru, koji nam je ustupio njihov stan, a mi smo ga preuredili u prostor za dnevni boravak dece s invaliditetom. Za sada su zaposlene dve osobe, psihološkinja Ivona Božović  i medicinska sestra Jelena Živanov, a kada počne školska godina angažovaćemo i lične pratioce, koji rade s decom u predškolskim i školskim ustanovama. Razmišljamo i o angažovanju volontera. Rečju, ovo je vreme ispitivanja i namera nam je da funkcioniše u kontinuitetu uz podršku resornog ministarstva i lokalne samouprave, saznali smo od direktorke Centra za socijalni rad opštine Bečej Svetlane Gagić.

Ulaz u zgradu gde se nalazi dnevni boravak | Foto: Vlastimir Jankov
Ulaz u zgradu gde se nalazi dnevni boravak | Foto: Vlastimir Jankov

Novootvoreni dnevni boravak za decu s invaliditetom radi od 7 do 14 sati i namenjen je deci i mladima od pet do 18 godina starosti. Ovih dana se očekuje i montiranje rampe na ulazu u zgradu, kako bi komunikacija bila olakšana.

-Vrata dnevnog boravka su otvorena svoj deci s invaliditetom i smetnjama u razvoju, a prvi dolazak je poželjan s roditeljima, kako bismo s njima obavili razgovor. U ovom trenutku nam dolaze četiri osobe školskog uzrasta, ali sam ubeđena da će uskoro kapacitet biti prebukiran. Jedan od ciljeva je da se deca socijalizuju, da se u boravku obavlja i inkluzivno obrazovanje, ali i da olakšamo roditeljima, koji često nemaju nikakvu podršku, time što će decu na par sati ostaviti u boravku i za to vreme moći da obave svoje privatne poslove. Deca će imati obezbeđenu užinu, srazmerno dužini boravka, jedan ili dva obroka, rekla nam je psihološkinja Ivona Božović.

Istovremeno, zaposleni u dnevnom boravku za decu s invaliditetom upućuju poziv deci koja nemaju invaliditet ili smetnje u razvoju da sa roditeljima posete boravak i druže se s vršnjacima koja su različita, kako bi se učila toleranciji i uverila da smo u tome, uprkos različitosti, svi jednaki. Neophodne su i donacije, pre svega, igračke i druge potrebštine za decu s invaliditetom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име