Osamdesettrogodišnja penzionisana učiteljica i nastavnica Ilinka Kolarov iz Bačkog Gradišta gotovo pet i po decenija je neumorni humanitarac, a ujedno i uzor za prijatelje i komšije. Osnivala je i vodila horove, folklorne ansamble, predvodila mesni Crveni krst i druge organizacije, bila i ostala aktivna humanitarka sve do danas.

 

– Mislim da nije bilo ni jedne humanitarne akcije koja se nije preko mene odvijala. Počev od sakupljanja pomoći za postradale u zemljotresima u Makedoniji, Crnoj Gori, poplavama u Bosanskoj Dubici. Sve smo organizovali, podsticali meštane sela pa smo čak i neku decu iškolovali, skromno priča vitalna prabaka dvoje praunučadi. Predvodila je akcije uređenja sela, zavirila u svako dvorište, podsticala suseljane da se aktivno uključe. Za vreme dok je bila direktorka ovdašnje osnovne škole ta obrazovna institucija je među 540 u Vojvodini zauzela treće mesto po vaspitno-pedagoškom radu, organizaciji i izgledu.

– Obilazili smo porodice i nemoćne. Trojke izuzetno siromašne porodice Bedleg mi smo pomagali ali i podsticali druge da im pomognu. Ubrzo su dobili odeću, obuću, hranu i danas su sve troje uspešni ljudi sa svojim vlastitim porodicama, podseća, Ilinka Kolarov. Dobijala je nagrade i društvena priznanja pa i Orden rada sa srebrnim vencem. Njen humanitarni rad je tolikih razmera da bi i puko nabrajanje premašilo okvire ove reportaže. Decenijama je nosilac akcija dobrovoljnog davanja krvi kao i pomoći za šezdesetak izbeglih porodica sa ratom zahvaćenih područja tokom devedesetih godina prošloga veka.

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име