skupstina opstine becej

Petočasovnu sednicu Skupštine opštine Bečej, 32. po redu, obeležila je rasprava o budžetu za narednu godinu. Pored toga, diskusija se povela i na predloge Demokratske stranke, a u vezi sa regresiranjem boravka trećeg i četvrtog deteta u vrtiću, kreditom i izmenama poslovnika lokalnog parlamenta. Budžet opštine Bečej za narednu godinu težak je 1,4 milijardi dinara.

skupstina opstine becej

Na samom početku sednice odbornik Demokratske stranke Budislav Medurić podsetio je na to da rokovi u vezi sa donošenjem budžeta, kao i propisi, nisu ispoštovani. Za pozicije, za vanrednu situaciju, planiranu na milion dinara, rekao je da je iznos mali, dok je za to što verskim zajednicama iz budžeta opštine ne sleduju sredstva, kazao da to nije stvar iznosa, već političkog odnosa. Sportskim klubovima poručio je sa skupštinske govornice da će „sami morati da se snalaze“, dok je postavio i pitanje „zašto se lokalna samouprava toliko muči sa načelnikom odeljenja za finansije“.

Takođe, kritikovao je iznos sredstava namenjen mesnim zajednicama. Potom se za govornicom našao predsednik OG DS Slobodan Zlokolica koji je rekao da od predlagača odluke o budžetu nije imao priliku da čuje šta je težište i šta će biti efekti. Pored toga on je ukazao na „matematička“ neslaganja u predlogu budžeta. Odbornik Lige socijal – demokrata Vojvodine Dušan Jovanović istakao je da je lokalna kasa realno planirana, kao i da predviđena ostvarenja ne bi trebalo da budu problem.

– Uvek prvo strada kultura, na sreću u Bečeju neće biti tako. Dotacije Sportskom savezu su na nivou od ove godine, što je dobro. Akcenat sledeće godine biće na čvrstoj finansijskoj disciplini, a to zavisi od korisnika, ali i od izvršne vlasti u smislu da je primeni do kraja, rekao je Jovanović i dodao da nema više subvencija javnim preduzećima, što će usloviti njihovo pozicioniranje na tržištu. On je pozdravio planove lokalne vlasti za elektrifikaciju pojedinih salaša i izrazio nadu u to da je ovo tek početak. Nakon izlaganja odbornika predsednik Skupštine pozvao je predstavnike odeljenje za finansije da odgovore na postavljena pitanja u vezi sa neslaganjima u predlogu budžeta. Načelnica odeljenja Ildiko Brusnjai sa mesta je potvrdila da nepravilnosti postoje. Potom je predsednik lokalnog parlamenta odredio prvu pauzu, a ubrzo i drugu, budući da je organizovan sastanak Opštinskog veća.

Nakon što su tehničke greške ispravljene, diskusija, predsednik opštine odgovorio je na ranije postavljena pitanja i komentare odbornika.

– Plate su na nivou Veća i Uprave su smanjene za oko 15 odsto, nema subvencija i dotacija ka javnim preduzećima, te su to značajne uštede. Što se verskih zajednica tiče, oni bi od poljoprivrednog zemljišta, vraćenog restitucijom, mogli da se samostalno da se finansiraju. Što se smanjena za Narodnu kuhinju tiče, kao i druge vaninstitucionalne oblike socijalne zaštite, moći da finansiraju od poljoprivrednog zemljišta koje lokalna samouprava planira da im ustupi, obrazložio je Radojević.

Predlog odluke o regresiranju boravka trećeg i četvrtog deteta u predškolskoj ustanovi nije naišao na odobrenje veća. Naime, DS je krajem septembra je predao Opštinskom veću predlog odluke o ovoj vrsti regresiranja, međutim, odgovora nije i bilo, a usled propisa ovaj se predlog, kao i još dve, našao danas na skupštini. Zlokolica je povukao odluku sa dnevnog reda, i to nakon što je predsednik opštine obećao sa govornice da će iznaći sredstva za te namene već od prvog rebalansa budžeta. S druge strane, predlog izmena poslovnika skupštine, u smislu, između ostalog, da se ime funkcionera od koga se ne dobije odgovor na odborničko pitanje, kao i pitanje, postavi na zvaničnom sajtu opštine. Demokrate su u septembru, takođe zvaničnim putem, tražile da se izmeni Odluka o dugoročnom zaduženju opštine, i to u delu koji se odnosi na rekonstrukciju trga. Međutim, odbornici ovu inicijativu nisu podržali.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име