Oldtajmeri veliki i mali | Foto: Vlastimir Jankov
Oldtajmeri veliki i mali | Foto: Vlastimir Jankov

Udruženje starovremenskih vozila Oldtajmer klub Bečej – Novi Bečej u nedelju beleži prvi mali jubilej. U pitanju je organizacija Pete međunarodne smotre oldtajmer vozila kraj Tise. Na ovaj način vredni entuzijasti iz dva Bečeja na najbolji način potvrđuju da je Tisa reka koja spaja, a ne razdvaja.

Ove godine je okupljanje u Novom Miloševu, tačnije u Boš servisu i Muzeju traktora Žeravica, od 9 do 11 sati, a posle tridesetak minuta jedinstven i neobičan karavan starovremenskih vozila biće parkiran ispred Glavaševe kuće u Vranjevu, gde je sedište Zavičajnog kluba Vranjevaca i Novobečejaca. Ručak za učesnike biće serviran tačno u podne u restoranu „Kum“, a od 13 do 14 sati je smotra vozila u centru Novog Bečeja, posle čega karavan prelazi Tisu i pozicioniraće se na nekadašnjem himpodromu kraj Tise u Bečeju s bačke strane reke.

Goran Sadžakov i Atila Silađi kraj oldtajmer motora BMV | Foto: Vlastimir Jankov
Goran Sadžakov i Atila Silađi kraj oldtajmer motora BMV | Foto: Vlastimir Jankov

-Program u Bečeju počinje ceremonijom svečanog otvaranja u 15 sati. Potom će se održati ispit spretnosti za decu predškolskog uzrasta na biciklovima s pomoćnim točlovima i decu prvog i drugog razreda osnovnih škola na njihovim malim biciklovima. Istovremeno, biće registracija potencijalnih učesnika trka oldtajmer motocikala starih najmanje tri decenije, a posle probnih krugova u 16 sati se očekuju takmičarski deo i to tri trke u klasi Kolibri i Tomos kaišari, Tomos automatik i Tomos APN, odnosno Ispit spretnosti. Očekuje se start u svim trkama tridesetak motora. Po završetku ovog dela, sledi dodala nagrada najuspešnijima u svakoj takmičarskoj disciplini, a onda je na redu zabavni deo na šetalištu Tiski kej u kom učestvuju Bluz bend „Last Train“, „Sigme“ i dečiji bend „Bubamara“ i trajaće do 20 sati, preneo nam je program dešavanja u Bečeju predsednik kluba organizatora Atila Silađi.

Sa lajskih moto trka oldtajmera  | Foto: Vlastimir Jankov
Sa lajskih moto trka oldtajmera | Foto: Vlastimir Jankov

Organizator očekuje dolazak između 150 i 200 vozila. Obično je četvrtina iz dva Bečeja, a ostali stižu iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i, naravno, svih delova Srbije. To znači da će biti između 300 i 350 učesnika i valja dobro osmisliti prezentaciju grada domaćina.

-Turistička organizacija podržava ovu i slične manifestacije, koje su prerasle okvire organizatora i postale su turistički atraktivne za širi krug ljudi iz zemlje i inostranstva, pa ćemo im se iz tog razloga naći u ulozi partnera i zajednički ćemo osmišljavati kako da se Bečej predstavi u najboljem svetlu gostima koji budu došli, uključio se u razgovor s predstavnicima medija v.d. direktor Turističke organizacije opštine Bečej Goran Sadžakov.

Samo u slučaju jake kiše, manifestacija se odlaže za nedelju dana, ali po prognozama meteorologa do toga neće doći. Zato, svi putevi u nedelju vode ka dva Bečeja i smotri starih lepotana na dva, tri ili četiri točka.

Na jesen ulične trke

Paralelno sa smotrom oldtajmer vozila, na bivšem hipodromu kraj Tise održavaju se i trke motora oldtajmera. Imajući u vidu da su poslednje ulične moto trke u Bečeju održane 1977. godine, kada su se u sedlu svojih mašina, između ostalih, našli Bečejci Mikloš Boja i Lajoš Horti, entuzijasti Oldtajmer kluba Bečej – Novi Bečej planiraju da za septembar u znak sećanja na taj događaj organizuju ulične moto trke.

-Iz bezbedonosnih razloga to bi bila trka motora u klasi do 50 kubika, a maršrutu bi zajedno s nadležnima za saobraćaj u gradu naknadno odredili, najavio je novi moto događaj Atila Silađi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име