Peticija „Za pravu šumu i uređenu gradsku plažu” koju je posle seče topolove šume kraj Tise, na banatskoj obali naspram Sente, pokrenuo Pokret građana „Odbranimo našu okolinu” iz Sente, nailazi na podršku građana.

Tokom jednog dana i za samo sat vremena u Bačkom Petrovom Selu su skupili  80 potpisa. Potom je, uz podršku Omladinske grupe Mladi za naše selo skupljeno još 10.

Ni u tom selu bečejske opštine se meštanima ne sviđa što se ove šume intenzivno degradiraju za potrebe drvne industrije.

-Skupljamo potpise za izmenu Osnove gazdovanja šumama, koja je potrebna kako bi se nakon seče klonske topole gradske plaže Senta – Čoka zasadile domaće vrste drveća umesto nove plantaže tehničkog drveta. Smatramo da ovo područje nije pogodno za komercijalno uzgajanje drveća, ovo je naša neposredna okolina i direktno utiče na naše živote. Ovde treba da bude jedna lepa šuma, koja je prvi preduslov za uređenje naše plaže. Pritom, štetnost ovakvih plantaža po ekosistem i biodiverzitet vrlo je jasna i mi se sa ovakvim gazdovanjem šumama nikako ne možemo složiti, navode iz inicijative.

Peticija se prikuplja do 20. septembra.

1 KOMENTAR

  1. Borimo se da se zabrani sadnja topole, pošto proizvodi enormne količine semena, koje u vreme cvetanja, prezasite vazduh, i prekrivaju sve površine sa lakozapaljivom masom.Da u vazduhu postoje ogromne količine letećih semenki topole uverio sam se jednog sunčanog dana, kojom sam prilikom i snimio fotke i video zapis tog nevidljivog događaja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име