Invazija komaraca

Dok muku mučimo s letećim krvopijama i čekamo tretiranje na teritoriji opštine Bečej koje je zbog kiše odloženo sa nedelje 16. juna na petak 21. jun, pravo je vreme da naučimo neke činjenice o trenutnom neprijatelju broj 1 svih Bečejki i Bečejaca.

 1. Ljude bodu isključivo i samo ženski komarci. S jednim ubodom može nahraniti preko 300 potomaka, a jaja polaže skoro svakih 10 dana. Prilikom uboda komarac nam isisa 0,01 mililitar krvi.
 2. Potrebno je čak preko milion komaraca da bi isisali svu krv iz vašeg tela.
 3. Dok ženke bodu ljude, muški komarci u međuvremenu žive slatkim životom i hrane se biljnim nektarom ili sokom.
 4. Komarce, pored naravno naše krvi, privlači ugljen dioksid koji izdišemo, kao i naša telesna temperatura.
 5. Zvuk komarca kog čujemo je zvuk njihovih krila dok lete.
 6. Istina je da komarce više privlače neki ljudi od drugih. Na primer, sedite za stolom vas četvero, jednog će izbosti najviše. U zavisnosti od metabolizma, krvne grupe, šećera u krvi, ali i da li ste pre toga pili pivo. Pivo vole. Takođe, najviše napadaju trudnice i ljude koji nose crnu boju.
 7. Verovali ili ne, nismo mi jedine žrtve komaraca. Napadaju i sisare, ptice, kao i vodozemce.
 8. Ubod komarca ne svrbi nas toliko od samog ugriza, već od  antikoagulansa i sline koju takođe ubrizgavaju u našu krv i kožu.
 9. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije  komarci su zaslužni za prenošenje najvećeg broja najsmrtonosnijih bolesti kao što su malarija i opasne gripe. Na taj način komarci godišnje na svetskom nivou neposredno ubiju milione ljudi.
 10. U jednom buretu s vodom tokom jedne sezone može se razviti preko milion komaraca!
 11. Komarci pronalaze žrtvu na nekoliko načina: primete kretanje, detektuju infracrveno zračenje toplote tela i pomoću hemijskih signala (privlači ih ugljen dioksid, mlečna kiselina i razne druge hemikalije) i to na udaljenosti od 25 do 35 metara.
 12. Komarci NE prenose HIV!
 13. Komarci lete brzinom između 1,5-2,5 km/h, što je za svet insekata sporo.
 14. Životni vek odraslog komarca je 5-6 meseci.
 15. Komarce privlači tamnija odeća i povećano znojenje.

3 KOMENTARA

 1. 16 činjenica: Protiv komaraca se sprovode sistematske mere svake godine. Sa tretmanima se kreće već u aprilu. Ova nesposobna vlast vodi politiku ne treba suzbijati i trošiti novac , bolje taj novac potrošiti na reprezentaciju i nove službene automobile. Oni svakako svoje pozadine ne miču iz tih automobila, kafana, restorana, kafića pa ih komarci svakako ne zanimaju. E, tek kad se drsko građanstvo drzne da digne glas, spremni su izgovori… Nesposobne, bahate neznalice pa to ti je…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име