Grupa učenika osmog razreda Osnovne škole „Sever Đurkić“ putuje u nedelju 8. novembra na sedmodnevnu razmenu odeljenja u italijanski grad Piandimeleto. Petnaest učenika će na taj način, nakon bečejske Gimnazije, postati deo mreže evropskih škola i jedna od prvih osnovnih škola u Srbiji koja je pokazala otvorenost ka ovakvim projektima.

Preko međunarodne organizacije AFS Interkultura je pokrenuta saradnja sa italijanskom školom koja će ugostiti učenike i nastavnike. Učenike će pratiti nastavnica španskog jezika i koordinatorka međunarodnih razmena Svetlana Kovačev i nastavnica geografije Gabriela Jovićević, kao i direktorka škole Brankica Tapavica. Program razmene odeljenja je program kratke razmene u kom učestvuju dve škole iz dve različite zemlje.

Grupa učenika iz jedne škole predvođena profesorom odlazi u posetu drugoj školi u inostranstvu, nakon čega se organizuje uzvratna poseta. Tako će u drugoj fazi razmene italijanski đaci i nastavnici biti naši gosti na proleće 2016. godine. Učenici su smešteni u porodicama učenika domaćina, a tokom boravka učenici će pohađati časove u italijanskoj školi i tako se upoznati na neposredan način sa italijanskim školskim sistemom. Razmena se organizuje na engleskom jeziku što je dodatna mogućnost učenicima da komuniciraju na tom jeziku a ujedno se upoznaju i sa osnovama italijanskog jezika.

Osim pohađanja časova, biće organizovane i vanškolske aktivnosti, druženja i izleti u okolna mesta gde će đaci iz Srbije dobiti priliku da se upoznaju sa kulturom, običajima, istorijom i hranom ove italijanske regije.

Ovakav vid neformalnog obrazovanja je već postao neizostavni deo nastavno- obrazovnog procesa u evropskim zemljama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име