Picoder mi je u srcu i biću Picoderac dok je mene! Ovo je, između ostalog, prilikom svečanog otvaranja sada već tradicionalne, treće po redu, manifestacije „Picoderski dani“ izdeklamovao jedan od najstarijih Picoderaca u Bečeju osadesetsedmogodišnji Žarko Grujić s rogla ulica Stevana Kojića i Matije Gupca, koja se smatra autohtonom picoderskom ulicom.

Jedno je sigurno, čika Žara je rođen kao Picoderac, jer se to „špicname“ odomaćilo u ondašnjoj Knez Mihajlovoj ulici, od Drugog svetskog rata Ulici Matije Gupca, između 1920. i 1925. godine, a kumovao je Vuja „Cufur“. To su bila neka druga vremena, za današnju mladež nezamisliva, ali po pričama onih starijih lepa i nezaboravna.

Današnja bečejska mladež, ne samo „picoderska“, o tim vremenima sluša i mašta. Ono što im je danas na dohvat ruke, jesu od pre tri godine „Picoderski dani“. Tog dana, obično treće aprilske subote u godini, deo grada s desne strane od ulaska u Bečej preko mosta na Velikom bačkom kanalu postaje gostoljubivi domaćin sugrađanima i žiteljima iz okolnih mesta. Kao što je to godinama običaj, u vreme kada katolički deo grada obeležava Sent Ištvana 20. avgusta, u Donjem gradu, a Novoselci to rade poslednje avgustovske subote. Veliki broj volontera stavi se u službu organizatora manifestacije i par hiljada gostiju, bez obzira odakle da su, osećaju se kao kod svoje kuće. Prijateljski dočekani, ugošćeni i ispraćeni s željom da se dogodine opet vide.

-Tako je i ove godine bilo. Sve je proteklo u najboljem redu, pa nas je i sam Bog sačuvao od najavljene kiše u popodnevnim satima. Deca su bila posebno kreativna, jer su se stariji pozabavili sobom i najmlađima je ostalo vremena za vršnjačko druženje. Moram da naglasim da ćemo, igrom slučaja, ove godine već za nedelju dana najmlađima prirediti još jedno nezaboravno druženje. Posle prednovogodišnjeg okupljanja i primanja božićnih i novogodišnjih paketića, koje im donosi Deda Mraz Picoderac, sada će povodom Uskrsa u goste doći Zeka Picoderac, saznali smo od predsednika organizarora atraktivne manifestacije Udruženja građana „Picoder“ Nemanje Karapandžića.

Šta reći o samoj manifestaciji, koja je održana u subotu, 23. aprila, tokom čitavog dana na tradicionalnol lokaciji kraj već pomenutom Velikog bačkog kanala. Imala je predigru, jer je veliki broj belih majica svih veličina s logom „Picoder je broj 1“ podeljen veče ranije, te su mnogi, deca ponajviše, na svečanost došli „uniformisani“.

Subotnji dan je počeo picoderskim fruštkom, a na meniu su bili sveže toplenji čvarci, pečene moče, svež hleb namazan domaćom tek istopljenom svinjskom mašću i posut alevom paprikom sa salatom u vidu strukova mladom belog i crnog luka. Onda je na programu bila povorka ulicama Picodera, gde su deca vozila bicikle, a odrasli konjske zaprege, koje su ocenjivane i najboljima su darivani pehari i plakete.

-Uručili smo četiri pehara, a dobili su ih Joška Šimović u kategoriji nejepših fijakera, Branislav Vlaškalin iz Novog Bečeja za najepši par konja, moja Adica je proglašena ze najbolju kobilu, a Ištvan Đarmat iz Ade je nagrađen zato što je  upregao i gradom proterao osmopreg. Plakete su dobili najmlađa učesnice konjarskog dela programa Zorica Šijački i najstariji učesnik Laslo Varga iz Bačkog Gradišta, rekao nam je predsednik žirija za ocenjivanje u programu konjara Mile Stojačić.

Od rekreativnih takmičenja, najduži je bio „pecaroški maraton“, koji je okupio desetak tročlanih ekipa, koje su pecala u kontinuitetu 24 sata, a najkraće takmičenje okteta pivopija u brzom ispijanju piva. Krbanje je održano u tri odvojene konkurencije. Kod osnovaca pobedio je Dejan Dajović u konkurenciji 11 takmičara, u kategoriji seniora nastupilo je 10 snažnih delija i najuspešniji je bio Nemanja Lazendić, a u konkurenciji kvarteta dama prva je bila Verica Stajić Živkov. Atraktivno je, kao i uvek, bilo takmičenje „konopaša“. U kategoriji najmlađih, od 1. do 4. razreda, nastupilo je osam ekipa i pobedili su Zmajevi. Kategorija starijih osnovaca okupila je sedam ekipa, a pobedili su Picoderci. Najzad, u konkurenciji seniora nastupio je kvartet, a najuspešniji su bili Veseli Banaćani.

A kakvi bi Picoderci domaćini bili, ako ne bi nahranili i napojili svoje goste. Na meniju ručka našli su se picoderski specijaliteti, poput, kupusa s ovčetinom, pasulja, pilećeg, svinjskog i srnećeg paprikaša, riblje čorbe… Bilo je i repete. Niko gladan nije smeo ostati.

U večernjem zabavnom programu picoderski zabavištanci su prvi krenuli, a onda je bila prava smotra folklora u kojoj su učestvovali mlađi sastav bečejskog ANIP „Đido“, zatim kulturno umetnička društva „Đeram“ iz Bačkog Gradišta, „Lole“ iz Bačkog Petrovog Sela i „Branko Radičević“ iz Radičevića. Sve je okončano tradicionalnom logorskom vatrom i onda je nebo iznad Picodera ukrasio vatromet.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име