Katoličko groblje u Bečeju
Katoličko groblje u Bečeju

Javno preduzeće „Komunalac“ Bečej planira da uredi groblja u opštini Bečej, kao i digitalizuje podatke, ali to nije moguće, kako se tvrdi, bez bolje naplate potraživanje.

-U cilju podizanja kvaliteta pogrebnih usluga na teritoriji opštine Bečej kao jedne od komunalnih delatnosti u nadležnosti Javnog preduzeća „Komunalac“ neophodno je da se poveća naplata potraživanja od lica koji su kod nas evidentirana kao staraoci nad grobnim mestima, kako kroz redovno produžavanje roka počivanja pokojnika sa jedne strane, tako i zakupa grobnih mesta sa druge strane, kaže v. d. direktorka tog preduzeća Željko Plavšić.

On kaže da u sklopu podizanja kvaliteta pogrebnih usluga, u narednih nekoliko godina „Komunalac“ planira da groblja intenzivno kosi, čisti, održava spomenike, sprečava divlje rastinje, postavlja nove kontejnere radi efikasnijeg odrzavanja higijene, kao i da digitalizuje podatke o grobnim mestima, staraocima grobnih mesta, te postavi informativne table na grobljima radi lakše orijentacije posetilaca, ali da to bez veće naplate nije moguće.

– Sve je to u cilju jasne i ažurne evidencije svih podataka kojima upravljamo u ovoj delatnosti, brže i kvalitetnije usluge ka građanima kada je u pitanju pretraga grobnih mesta.

Pored toga, neophodno je popraviti oštećene ograde na grobljima i postaviti nove, izgraditi ili produžiti betonske staze na grobljima gde je to neophodno, povećati broj klupa za odmor na grobljima, postaviti više česmi za osveženje posetilaca u letnjem period i sanirati i urediti prostor za smeštaj pokojnika na grobljima.

I ovi planovi javnog preduzeća mogu se realizovati ukoliko se poveća naplata, budući da, kako Plavšić navodi, to iziskuje značajan novac.

JP očekuje povećanje tih prihoda jer su pre mesec dana počeli sa slanjem obaveštenja za produžavanje roka počivanja na 10, 15 ili 20 godina, što godinama nije rađeno.

Inače, produženje na 10 godina iznosi 4.700, na 15 godina 7.050, a na 20 godina 9.400 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име