Zahvaljujući reci Tisi i Velikom bačkom kanalu, plivanje u Bečeju ima dugu i uspešnu tradiciju, a izgradnjom sportskog centra, pod čijim krovom se nalazi i bazen, u poslednjih tridesetak godina stvoreni su uslovi da se ovim bazičnim sportom bavi tokom cele godine.

Međutim, daljinsko plivanje tek ove godine stiče punoletstvo. Tradicionalni Međunarodni plivački maraton na Tisi kod Bečej održaće se u subotu, 4. avgusta, po 18. put.

-Start je zakazan za 10 sati, dužina trke je tri kilometra i boduje se u 17 uzrasnih kategorija. Očekujemo sedamdesetak plivača iz Srbije i Mađarske. Bilo bi više da se u nedelju ne održava i poznati Šabački plivački maraton na Savi. Za decu do sedam godina organizuje se „bebi trka“ u dužini 200 metara, saznali smo od renomiranog bečejskog plivačkog trenera Jovana Ječanskog.

Pomenuti 49. Šabački plivački maraton „Trka mira“ u dužini 10 kilometara, po tradiciji privlači vrsne plivače, pa će se na njemu naći i reprezentativka iz Bečeja Jelena Ječanski. To je razlog što neće nastupiti u svom Bečeju. Izostaće i naš najbolji plivački maratonac, takođe Bečejac, Tamaš Farkaš, koji putuje u Glazgov na Evropsko prvenstvo u plivanju, gde će braniti boje Srbije na 5.000 i 10.000 metara. Tako će bečejski maraton na obeležavanju punoletstva ostati uskraćen za učešće dvoje vrsnih plivača, koji su plivačku azbuku savladali kraj Tise.

To je prilika ostalima da se domognu trofeja. Među njima je, svakako, i članica ovdašnjeg Plivačkog kluba Svim Star Jovana Ječanski, koja izrasta u sve zapaženiju maratonku u plivanju. Trenutno je na rang listi SRB-OPEN VATER KUP vodeća u ženskoj konkurenciji sa 1.672,5 boda.

Organizator plivačkog maratona u Bečeju, koji je u sklopu Festivala na vodi „Tanderbal“, obezbedio je velike pehare za apsolutne pobedike u ženskoj i muškoj konkurenciji, a po tri prvoplasirana takmičara u svim kategorijama dobiće medalje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име