Jovana Đurić, plivačica bečejskog Svim stara se u nedelju (1. septembra) vratila iz Dubaija, gde je na Juniorskom Svetskom prvenstvu uspela da obori čak tri državna rekorda. Već narednog jutra našla se u školskoj klupi, a do vraćanja u bazen predstoji joj dvonedeljni odmor.

 

Jovana Đurić je bila uspešna na nedavno završenom Prvenstvu sveta za juniore koje je od 26. do 31. avgusta održano u Dubaiju. Na najvažnijem takmičenju u dosadašnjoj karijeri Đurićeva je uspela da srušila dva nacionalna kadetska, na 400 i 800 metara, kao i jedan juniorski rekord na 1.500. Na 400 metara kraul Đurićeva je imala prijavljeno vreme 4:31,40, a isplivala je 4:28,16 što je bilo dovoljno za 22. mesto. Na duplo dužoj deonici istim stilom ona je svoje i nacionalno najbolje vreme popravila za skoro 12 sekundi (isplivala 9:03,92, prijavljeno 9:15,34) i bila 20, dok je u trci na 1.500 kraul bila 15. u vremenu 17:28,58 (prijavljeno 17:35,19). U ovoj trci bečejska plivačica je osvojila dva boda za Srbiju, koja je na kraju bila 33. u generalnom plasmanu. U ženskoj konkurenciji selekcija Srbije je takmičenje završila na 27. mestu. Sve ove rezultate Jovana Đurić je postigla takmičeći se u juniorskoj konkurenciji, iako je po godištu kadetkinja i u izuzetno jakoj konkurenciji. Na prvenstvu su nastupile 92 nacije, među kojima su bile i one koje dominiraju svetskim plivanjem kao što su SAD, Kina, Rusija, Japan, Holandija… Četrnaestogodišnjoj skroz odličnoj učenici osmog razreda OŠ „Zdravko Gložanski“ minulo takmičenje na Bliskom istoku ostaće joj u lepom sećanju, kako zbog nanizanih rekorda, tako i zbog druženja. – Nisam gledala na konkurenciju i na to što sam bila jedna od najmlađih takmičarki, nego sam samo plivala u želji da pobedim samu sebe, pa sam uspela i sebe da iznenadim rezultatima. Kada nismo bili na bazenu, obilazili smo znamenitosti, Burž Kalifu, El Burž, tropikarium i akvarium, najveći tržni centar na svetu, plaže… Sve to smo uspeli zahvaljujući Velimiru Stjepanoviću, koji nas je i dočekao na aerodromu, kao i njegovoj majci koja je provodila vreme sa nama i bila uz nas kada je to bilo potrebno. Sve u svemu, bilo je super, izjavila je trostruka rekorderka. Za uspehe mlade Bečejke zaslužni su pored treneri i roditelji, Milan i Gordana, trener i predsednica PK Svim star. – Jovanu je do sada trenirao Jovan Ječanski, ali kako to biva u sportu, učenik često prevaziđe učitelja, što je on i priznao. Zbog toga je moju ćerku za prvenstvo Srbije i na svetsko prvenstvo u Dubaiju spremao Bojan Race, selektor juniorske reprezentacije i trener u subotičkom Spartaku. Ona je sa njim radila u Subotici, a prema njegovom programu je radila i u Bečeju pod nadzorom trenera Čabe Andruška. Ta saradnja će se verovatno i nastaviti, posle pauze od dve nedelje sešćemo sa Bojanom i videti šta i kako dalje, rekao je Milan Đurić.

Sledeći veliki cilj koji Jovane Đurić je nastup na Svetskoj olimpijadi mladih koji bi naredne godine trebalo da bude održano u kineskom Na Njingu. Perspektivna bečejska plivačica za sada ima isplivanu B normu, a do A norme je deli još sekund i po.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име