Mnogo mladih Bečejaca bilo je na dočeku srebrnog kajakaša Marka Tomićevića u njegovoj Ulici Branka Radičevića ispred porodične kuće s brojem 2. Među njima i najbolja plivačica s minulog juniorskog prvenstva države u Beogradu Jovana Đurić. Nismo propustili priliku za „blic razgovor“.

-U Riu smo imali izuzetan sportski uspeh. Istina, moje starije kolege plivači nisu stigli do medalja, ali presrećna sam zbog sugrađanina Marka Tomićevića. On je nova inspiracija da i ja uložim trud kako bi na sledećoj Olimpijadi u Tokiu bili u istom olimpijskom timu Srbije, bilo je prvo što nam je rekla sedamnaestogodišnja Jovana Đurić.
Ko ne prati dovoljno sportska dešavanja u plivanju, može da pomisli da je to preambiciozno od mlade Bečejke, koja je zbog školovanja i napredovanja u sportu prešla u subotički Spartak. Ali, bolji poznavaoci ove mlade, ambiciozne, radne i talentovane devojke, znaju da će ona uspeti u svojoj nameri. Uostalom, na nedavnom juniorskom državnom prvenstvu u Beogradu proglašena je za najbolju plivačicu, jer je trijumfovala na 400, 800 i 1500 metara slobodno.

-Posle naporne sezone u kojoj sam popravljala sopstvena vremena u sve tri discipline, samim tim sam zadovoljna sezonom iza mene, imala sam tronedeljni odmor, a već ove nedelje sam počela pripreme za novu sezonu. Cilj je da nastavim s trendom popravljanja postojećih rezultata. Možda neko misli da je Tokio daleko, ali mi sportisti znamo da će olimpijski ciklus brzo proći i valja svaku šansu za ispunjenje norme iskoristiti. Naravno, sportski cilj mi je da se izborim za učešće na predstojećoj Olimpijadi u Tokiu. Imam poverenje u program rada mog trenera Bojana Race i zajednički ćemo, ako se poklope sve kockice u željenom mozaiku, ostvariti cilj, ne napušta optimizam Jovanu Đurić.

Prošla je tačno decenija kako je počela da se bavi plivanjem. Roditelji su joj bili sportisti, pa je bilo logično da se i ona posveti sportu. Izabrala je plivanje i, vreme je pokazalo, nije pogrešila. Na nedavno održanom Juniorskom evropskom šampionatu u mađarskom gradu Hodmezevašarhelju je propustila priliku da ispliva novi državni rekord na 1500 metara, ali veruje da će to u novoj sezoni sigurno uraditi. I ne samo to.
-Moja najbolja vremena su na 400 metara, na 800 metara i na 1500 metara, ali verujem da će sva tri vremena biti poboljšana. Na tome i za to svakodnevno radim na treninzima, zaključuje Jovana Đurić i sanja da i njoj, možda, jednog dana komšije prirede ovakav doček sa sportskog takmičenja.

A mi zaključujemo da je Jovana jedna od onih koja je pomirila sport i školu. Odličnim uspehom završila je prve dve godine školovanja u Medicinskoj školi – smer za fizioterapeute. Veruje da će i dalje tako biti. Nije lako sve uskladiti obaveze zahtevne škole i treniranja dva puta na dan, ali kad se ima cilj, kakav je, primera radi, Olimpijada, onda je svaki trud isplativ i opravdan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име