Koliko huligani ne poštuju zakonske odredbe, najbolja potvrda je sveže dešavanje u Bečeju. Iako je 11. novembar, kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu državni praznik i bio je neradni dan, oni su radili.

Nepoznati počinioci su, po ko zna koji put, oskrnavili spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u centru Bečaja. Na slici se vidi da su stub i deo podloge postamenta spomenika „Čika Peri Oslobodiocu“ polomljeni. Ne verujemo da je to učinjeno u znak protesta što niko u Bečeju nije organizovao pomen stradalima u Prvom svetskom ratu i golgoti srpskim vojnicima u njemu. Ne želimo da verujemo da je, opet, neko to uradio zato što je u „podeli kolača“ posle Velikog rata ovaj region pripao Srbiji.

Još manja je verovatnoća da je to učinio neko kome smeta umetnost, jer je spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću rad zemunskog vajara Milana Nedeljkovića iz 1924. godine. Bilo kako bilo, umesto sveća i cveća povodom Dana primirja, u Bečeju je osvanuo novi vandalski čin. I po pravilu, ni ovaj slučaj neće biti razjašnjen. Kao i raniji, kada je spomenik ofarban ili kada je oskrnavljeni postament s natpisima, kada su pokidani lanci koji su spajali stubove oko spomenika, kada…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име