Polaganje kamena temeljca za fiskulturnu salu u Bočaru, arhiva škole
Polaganje kamena temeljca za fiskulturnu salu u Bočaru, arhiva škole

Vekovni san školaraca u malenom Bočaru, najzad,  postaje java! Ovih dana predsednik novobečejske opštine Saša Maksimović i direktorka seoske OŠ „Dositej Obradović“ Dragana Karanović na simboličan način postavili su kamen temeljac za izgradnju fiskulturne sale s pratećim sadržajima.

Sada je na vrednim radnicima izvođača, novobečejska firma „Dijagonala -NB“ s poslovnim partnerima, da u roku od 270 dana kapitalan objekat za najmanje selo novobečejske opštine predaju u funkciju.

-San svih dosadašnjih generacija ostvariće se na radost sadašnjih i budućih đaka  naše škole, ponosno naglašava direktorka bočarske „osmoletke“ Dragana Karanović. Zahvalni smo  svima koji su uložili trud i našli način da se realizuje toliko potreban objekat u selu. Sala će prevashodno biti u funkciji realizacije nastavnog plana i programa fizičkog vaspitanja, ali i vannastavnih aktivnosti. Međutim, biće u njoj mesta i za meštane oba pola i sve uzrasne dobi u vidu rekreacije, jer će biti postavljeni koševi, odbojkaška i teniska mreža, kao i niz pomoćnih rekvizita za kvalitetno rekreativno vežbanje.

Ako se malo zagrebe po arhivskim dokumentima, dolazi se do interesantnih podataka. Prvo pominjanje imena Bočar u pisanim izvorima datira iz 1211. godine, što znači da će naredne godine, kada se planira završetak fiskulturne sale selo obeležiti 810. rođendan. Samo godinu dana kasnije, obeležiće se 120 godina od kako je u Bočaru s radom počela prva škola. Najzad, ova godina protiče u znaku obeležavanja šest decenija kako je „Osmoletka Bočar“ promenila ime u OŠ „Dositej Obradović“. Sve su to razlozi da se izgradnja fiskulturne škole veže za određene jubileje.

-Bili bismo presrećni ako bi se izgradnja fiskulturne sale završila iduće godine do 9. aprila, kada je Dan naše škole. Bio bi to najlepši rođendanski poklon za stotinak naših učenika i tridesetak zaposlenih, priželjkuje direktorka Dragana Karanović, koja je profesorka fizičkog vaspitanja i najbolje zna šta za školu i selo znači izgradnja objekta ovakvog profila.

Do realizacije kapitalnog objekta za maleni Bočar došlo je zahvaljujući sinegriji Vlade AP Vojvodina i opštine Novi Bečej. Jer, sredstva za aktuelni projekat u ukupnoj vrednosti od 76 miliona dinara obezbedili su, po pola, Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine i lokalna samouprava u Novom Bečeju.

-Raduje nas što je Pokrajinska Vlada prepoznala našu ideju da ravnomerno ulažemo u podizanje standarda života na teritoriji čitave opštine, apostrofira predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i dodaje. Bočar je decenijama nepravedno bio zaobiđen kada je u pitanju infrastruktura i sada se dosta radi na tom planu.  Uveliko se uređuje kompleks dvorca Hertelendi, koji bi od jeseni trebao da bude svojevrsna „školica u prirodi“ za decu predškolskog uzrasta i prva četiri razreda osnovnih škola. Pored rekonstrukcije dvorca, u okviru kompleksa grade se i novi objekti za razne prateće sadržaje. Kad zaživi „školica u prirodi“, pored zaposlenih u njoj, biće prostora za privatni sektor u selu da se na razne načine uključi i razvija. Izgradnja fiskulturne sale je preka potreba za ovdašnje osnovce, ali i lepa mogućnost meštanima da u slobodnom vremenu provedu vreme rekreirajući u njoj.

Iako rok od 270 dana izgleda kratak za izgradnju objekta kakav se fiskulturna sala, izvođači uveravaju da će biti ispoštovan, jer već imaju iskustva s podizanjem sličnih građevina. Dok traje izlivanje temelja, u toku je izrada krova, koji će niti postavjen na čeličnoj konstrukciji, a onda slede fini zanatski radovi i opremanje sale. U svakom slučaju, bočarski školarci će fizičko vaspitanje u školskoj 2021/2022. godini raditi u novoj fiskulturnoj sali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име