U svečanoj povorci koja je uobičajena za Majske igre učestvovali su đaci bečejskih osnovnih škola i deca iz PU „Labud Pejović“ u kostimima, a njih su predvodili akrobate iz Novog Sada i dobošari iz Ade.

Defilovali su od ulice Braće Tan do platoa ispred sportskog centra gde je održana centralna svečanost povodom 60. Izdanja Majskih igara i gde je Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej simbolično deci predao ključeve Bečeja, pa će vlast biti u dečjim rukama sve dok traje međunarodna smotra.

Jubilarno izdanje razlikuje se od prethodnih i po broju predstava, jer će se umesto uobičajenih 12, takmičiti 14 predstava (sedam u dečjoj i sedam u omladinskoj kategoriji), dok će 13. maja, u čast jubilarnih Majskih igara premijerno biti izvedena predstava „Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, a 19. maja u čast nagrađenih biće odigran komad „Život moj“, autorski projekat studenata druge godine glume Akademije umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica.

Takmičarski deo festivala traje od 15. do 19. maja, a stručni žiri će raditi u sastavu: Gordana Đurđević Dimić, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Alesandar Gajin, glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Terezia Figura, glumica Novosadskog pozorišta iz Novog Sada.

Selektorka majskih igara glumica Maja Pelević u obrazloženju izbora predstava kaže da omladinsku selekciju ove godine karakteriše vrlo visok nivo glumačke igre i rediteljskih postupaka, kao i da u tematskom smislu dominiraju aktuelne teme. Selektorka za dečje predstave kaže da su tematizovale nasilje među decom, usamljenost, vapaj dece za maštovitim igrama i knjigama…

Svečana dodela nagrada je planirana za 19. maj oko 17 sati.

Nakon toga, 22. maja počinje smotra predstava predškolskog uzrasta.

Organizatorima festivala, kako kažu, zasmetalo je to što roditelji, po pravilu na manifestacijama ovakvog tipa, ne dočekaju kraj, stoga neretko oni koji su na programu među poslednjima, skoro da i nemaju publiku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име