Okupljanje kod Zida smrti u centru Bečeja, gde je streljački vod „hortijevaca“ ugasio 23 mlada života, dvanaest na prvom streljanju 11. novembra 1941. i jedanaest na drugom sprovođenju odluke Prekog suda fašističke vlasti 20. januara 1942. godine, prvi put nije organizovao OO SUBNOR, već lokalna vlast.

Boračka organizacija je izvesno vreme u, najblaže rečeno, nezavidnoj situaciji, pa ne mogu da organizuju ni vanrednu izbornu skupštinu. Da aktuelna vlast nije priskočila u pomoć, borci ne bi ni organizovali komemoraciju!? No, to nije smetalo da se juče po hladnom, ali lepom vremenu, okupi zavidan broj Bečejaca, među kojima je bilo i mladih. U ime boračke organizacije prisutne je pozdravio i zahvalio se što su došli na komemoraciju Gradimir Džigurski, potom je minutom ćutanja odata pošta mladim žrtvama Drugog streljanja, Marku Gavriću, Miloradu Živkov Popovu, Ištvanu Nađu, Mihajlu Ostojiću, Janošu Rečou, Miloradu Rusu, Slavku Siminu, Severu Stefanoviću, Jovanu Crvenom, Svetozaru Čaleniću i Milanu Čipliću.

Kustos istoričar Gradskog muzeja Bečej Nemanja Karapandžić prigodnim rečima podsetio je na krvavi Jovandan od pre 74 godine, ali i na Prvo streljanje, kada su život izgubili Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Hove Gotfrid, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Teodor Cvejanov, Ivan Ćirić, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović. Vence na spomen obeležje Zid smrti (Fadipov zid) položile su delegacije lokalne samouprave, OO SUBNOR, Opštinskog udruženja penzionera, Opštinske organizacije SSSS, te političkih stranaka DS, SNS i SPS.

Na kraju je Gradimir Džigurski podsetio prisutne da će se za nedelju dana, u podne na Savindan, nastaviti sa obeležavanje krvavog januara 1942. godine u Bečeju, jer će se tada održati komemoracija i parastos žrtvama Velike racije Južnobačkog regiona na Spomen obeležju kraj Tise, te je pozvao prisutne da se i tom tradicionalnom skupu u organizaciji lokalne samouprave odazovu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име