Učesnici komemoracije povodom streljanja na Jovandan 1942. godine | Foto: Vlastimir Jankov
Učesnici komemoracije povodom streljanja na Jovandan 1942. godine | Foto: Vlastimir Jankov

Ni izuzetno povoljno vreme za ovo doba godine nije privuklo veći broj Bečejaca na komemoraciju povodom Drugog streljanja 20. januara 1942. godine.

Tužnom skupu kraj spomen obeležja Zid smrti u organizaciji Opštinske organizacije SUBOR u Bečeju prisustvovalo je samo dvadesetak predstavnika rodbine streljanih, boračke organizacije, lokalne samouprave, društvenih organizacija i političkih partija. Minutom ćutanja odata je pošta streljanima u dva navrata.

Predstavnici boračke organizacije polažu venac | Foto: Vlastimir Jankov
Predstavnici boračke organizacije polažu venac | Foto: Vlastimir Jankov

U ime boračke organizacije prisutne je pozdravila i evocirala sećanje na Jovandan 1942. godine, ali i Prvo streljanje mladih rodoljuba 11. novembar 1941. godine, Jelena Češljević.

-Presuda Prekog suda fašističke hortijevske vlasti u vreme Drugog svetskog rata bila je da se smrtne kazne izvrše vešanjem, ali u nedostatku izvršitelja, presuda je preinačena u smrt streljanjem, pa je u novembru 1941. godine plotun streljačkog voda tačno u podne usmrtio 12, a na Jovandan 1942. godine 11 mladića, apostrofirala je Jelena Češljević.

Podsećanja radi, u Prvom streljanju stradali su Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Hove Gotfild, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Teodor Cvejanov, Ivan Ćirić, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović. Ista sudbina zadesila i 11 mladića na Jovandan pre 76 godina, kad su streljani Marko Garić, Milorad Živkov Popov, Ištvan Nađ, Mihajlo Ostojić, Janoš Rečo, Milorad Rus, Slavko Simin, Sever Stefanović, Jovan Crveni,Svetozar Čalenić i Milan Čiplić. Predstavnici lokalne samouprave, boračke organizacije, Opštinske organicije SSSS, Opštinskog udruženja penzionera, Kumunističke partije Jugoslavije i SPS položili su vence na spomen obeležje u centru grada.

Predstavnici lokalne samouprave su položili venac, a sad pripremaju komemoraciju na Savindan | Foto: Vlastimir Jankov
Predstavnici lokalne samouprave su položili venac, a sad pripremaju komemoraciju na Savindan | Foto: Vlastimir Jankov

Jovandanskom komemoracijom počelo je obeležavanje krvavog januara 1942. godine u Bečeju. Jer, samo nedelju dana kasnije „hortijevci“ su u gradu kraj Tise tokom trodnevnog pogroma ubili oko 400 Jevreja, Roma i Srba i time okončali Veliku raciju Južnobačkog okruga u kojoj je stradalo oko 4.000 nedužnih ljudi. Povodom bečejskog januarskog pogroma, lokalna samouprava organizuje sećanje na tužne dana oko Savindana 1942. godine. Prvo će 26. januara u 11,15 sati u prisustvu predstavnika izraelske ambasade biti okačeni venci na fasadu nekadašnje Jevrejske škole, a onda će se u Gradskom muzeju posetiti izložba posvećena tragičnom događaju. Sutradan, na Savindan, od 11 sati biće komemoracija na spomen obeležju kraj ušća Kanala u Tisu, a potom će pravoslavno sveštenstvo održati parastos nevinim žrtvama trodnevne racije u Bečeju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име