Najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Hristovo, dostojno će se obeležiti u sve tri Srpske pravoslavne crkve na teritoriji bečejske opštine i porodičnim domovima pravoslavaca. Svečano će biti tokom Božića u najstarijem pravoslavnom hramu, izgrađenom 1773. godine, posvećenom Preobraženju Gospodnjem u Bačkom Gradištu, petrovoselskoj crkvi Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja i bečejskoj arhitektonskoj lepotici posvećenoj Svetom velikomučeniku Georgiju.

Sveta bogosluženja za praznik rođenja Hristovog počinju 6. januara Badnjimdanom. U svim pravoslavnim hramovima tokom prepodneva održaće se jutrenje, potom carski časovi i Sveta liturgija Svetog Vasilija Velikog, a po podne osveštanje i paljenje badnjaka u crkvenim portama. Shodno tradiciji, mnogi će tokom ranog jutra prošetati prirodom i u šumi ili parku otseći badnjak po meri. Međutim, nije mali broj onih koji će prisustvovati tradicionalnom činu paljenja badnjaka u crkvenoj porti, koji je zakazan za 15 sati, potom uzeti osveštani badnjak i poslužiti se kuvanim vinom.

Najsvečanije će, svakako, biti tokom Božičnog jutrenja u ponoć i 7. januara od 9 sati u vreme Svete božićne liturgije. Tokom ponoći uz odrasle hram ispuni, po pravilu, veliki broj mladih, a u vreme sutrašnje Svete božićne liturgije među prisutnima preovlađuju deca. Drugog dana Božića, na Sabor Presvete Bogorodice, i trećeg dana božićnog slavlja, posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, od 9 sati će se služiti Sveta liturgija, a od 18 sati, kao i na sam dan rođenja Hristovog, Bdenije.

Pored crkvenih običaja, pravoslavci u porodičnom krugu Badnjidan obeležavanju posnom trpezom, čime se završava veliki božićni post, a sutradan se porodica okuplja oko bogate i raznovrsne trpeze na svečanom božićnom ručku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име