Opština Novi Bečej u partnerstvu sa Gradom Zrenjaninom i opštinama Žitište i Sečanj učestvuje u implementaciji paketa podrške u oblasti zaštite životne sredine, a u okviru programa podrške lokalnim samoupravama na putu pridruživanja Evropskoj uniji, odnosno unapređenja kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije.
Ovaj program finansira Vlada Kraljevine Švedske, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona.

Prvi sastanak povodom ovog projekta održan je 26. oktobra u Opštinskoj upravi u Novom Bečeju s ciljem predstavljanja nalaza analize stanja u oblasti životne sredine u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Žitištu i Sečnju, kao i očekivanih rezultata saradnje članova Radne grupe za realizaciju projekta.

Sam projekat ne nudi neka velika sredstva, u smislu infrastrukturnih rešavanja problema. U našim gradovima i opštinama svi samo isključivo to danas očekuju, da kroz bilo koji projekat dođemo do velikih sredstava kojima bi se rešili kapitalni problemi. Nažalost, ovaj projekat nije tog tipa. On nudi mnogo više pomoći u konsultativnom smislu, odnosno tehničke pomoći u podizanju kapaciteta samih lokalnih samouprava, kako bi na bolji način i boljom organizacijom uspeli da reše ove probleme. Do sredstava možemo doći isključivo ako imamo dobre i kvalitetne projekte. Gradovi i opštine u tom smislu malo manjkaju. Projekte, onako kako to švedsko iskustvo govori, možemo najbolje i najefikasnije napraviti uz dobru organizaciju samih lokalnih administracija, bolju saradnju lokalnih administracija i javno-komunalnih preduzeća i uz široko učešće cele zajednice, istakla je Ljubinka Kaluđerović, sekretarka Odbora za životnu sredinu u SKGO.

Ona naglašava da se u rešavanju problema mora računati i na nevladin sektor, odnosno na druge institucije koje postoje u gradovima i opštinama, ali i na same građane, jer se svi problemi u oblasti zaštite životne sredine tiču upravo njih na najneposredniji način.

Ciljeve, izazove i očekivane rezultate projekta predstavio je na ovom sastanku Mirko Popović, saradnik Stalne konferencije gradova i opština. On je istakao da je fokus na unapređenju pružanja usluga vode za piće i upravljanja sistema komunalnih, otpadnih voda: Lokalne samouprave koje su kreirale ovaj konzorcijum su identifikovale koji su najveći problemi. Dakle, u pitanju je potreba unapređenja kapaciteta, odnosno kvaliteta pružanja usluga u ovim oblastima. Odlučili su da rade zajednički, da primene regionalni pristup, što ima smisla, budući da su problemi zajednički i da se na taj način unapređuje međuopštinska saradnja. Koriste se već postojeći kapaciteti i znanja, a opštine će nastojati da iskoriste prirodne resurse koje zajednički dele.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име