Uprava saobraćajne policije, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u motornim vozilima, od danas će obavljati pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu međunarodne organizacije TISPOL, navodi se u saopštenju policije.

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u prvoj polovini ove godine, pokazuju da u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu, a na zadnjem svega devet odsto, piše u saopštenju.

Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto.
U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7.772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45 odsto.

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu i upozorava da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motoronim vozilima na budu koristili sigurne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila.
Podsećamo da je za nekorišćenje sigurnosnog pojasa zakonom propisana novčana kazna od 5.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име