Učionica, ilustracija
Učionica, ilustracija

Organizacija „Nauči me“ pokrenula je inicijativu pod nazivom „Pošteno do posla“, u cilju usvajanja jasnih kriterijuma za zapošljavanje prosvetnih radnika.

Ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2.500 nastavnika ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti, organizacija „Nauči me“ apeluje na nadležne da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto u časnoj profesiji obrazovnih radnika može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto, navodi ova organizacija.

-Trenutni zakonodavni okvir omogućava da se za posao obrazovnog radnika u osnovnim i srednjim školama kandidat bira diskrecionom odlukom direktora. Zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da samostalno donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način vršio prijem novih radnika u stalni radni odnos. U istraživanju koje smo sproveli, od 1.576 škola u Srbiji, samo osam škola ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi, upozoravaju pokretači inicijative.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име