Poput mnogih sredina širom planete, Bečejci su juče obeležili Svetski dan bez auta. Odsek za životnu sredinu i prostorno planiranje Opštinske uprave Bečej u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Predškolskom ustanovom „Labud Pejović“ realizovao je organizovanu vožnju biciklima i šetnju deca ulicama grada.

-Oko 250 naše dece se uključilo u akciju, kojima se vaspitačice pojasnile razlog obeležavanja svetskog Dana bez auta, a onda su vožnjom biciklovima i šetnjom i praktično pokazali starijim sugrađanima da je ovaj način kretanja gradom znatno lepši, rekla nam je u ime Predškolske ustanove Vera Ilić.

Maršruta najmlađih Bečejaca, među kojima je bilo i onih koji su nosili prigodne transparente, išla je Ulicom Miloša Crnjanskog do nasipa uz Tisu, zatim šetalištem uz reku, pa Zelenim korzom i Zelenom ulicom nazad u ustanovu odakle su krenuli.

-Krajnji cilj ovog svojevrsnog praznika je da građanima pruži priliku da vide i osete grad u drugačijem svetlu. Mnogi svakodnevno komuniciraju gradom, a, primera radi, ne znaju da je počela rekonstrukcija centra Bečeja, nisu videli da se adaptira katolička crkva, da su završeni radovi na rekonstrukciji tri tornja pravoslavne crkve, da je u Goranskom parku postavljena staza za šetače i daje park osvetljen i tako redom. Naš odsek svake godine organizuje prigodnu akciju, a ovogodišnju smo nazvali „Pokušaj bar danas!“. Vrlo je važno kod dece probuditi značaj današnjeg dana i pojasniti im zašto je dobro ići peške, voziti bicikl, a ne najvećim zagađivačima vazduha automobilima, rekla nam je šef Odseka zaštite životne sredine i prostornog planiranja mr Bojana Božić.

Među decom je bio je član Opštinskog veća zadužen za omladinu i sport Dejan Terzić, inače kajakaš reprezentativnog formata, i pojasnio im značaju vožnje kajaka na rekama. Deca su, kao i uvek, bila puna pitanja i obećala su da će sve ispričati roditeljima, bakama, dekama i da će od njih tražiti da češće šetaju gradom i na taj način vide lepe zgrade, drva, ptice, cveće… a i da voze bicikl na određenim bezbednim mestima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име