Postavljeno je 1.400 sadnica cera, koje je finansirala opština Novi Bečej na lokalnom putu, a prema projektu izgradnje vetrozaštitnih pojaseva u opštini ove godine biće zasađeno više hiljada sadnica na ostalim putevima.

 

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej kaže da je opština prošle godine dobila sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, za pošumljavanje sedamnaest hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

– Urađena je javna nabavka za sadni materijal i zaštitnu mrežu. Sprovodi je JP „Komunalac“, koje je korisnik tih sredstava i koje će, verovatno već marta, čim se malo prosuši zemljište odvojeno za te svrhe, posaditi tih sedamnaest hektara. Reč je o tri velike parcele, dve u katastarskoj opštini Novi Bečej i jedna u katastarskoj opštini Kumane. Time ćemo napraviti istorijski pomak u pošumljavanju opštine Novi Bečej. I ove godine, u godišnjem programu koji izrađujemo do 31. marta, odvojićemo dodatne parcele za tu namenu. Planirano da uz pomoć pokrajinskog sekretarijata nastavimo taj tempo, petnaestak do dvadeset hektara godišnje da pošumimo. Nije to samo posaditi, već i sačuvati zasade. Projekat obuhvata i petogodišnju negu. Treba tu dosta i iskustva, ljudstva i mehanizacije. U svakom slučaju, spremni smo za to, rekao je Kovač. Pošumljene površine smanjuju udar vetrova na toj teritoriji, poboljšavaju mikro klimu, obezbeđuje utočište za divljač, a kako se moglo videti pretprošle godine, značajne su i u zaštiti od snežnih nanosa. Pošumljavaju se samo delovi parcela uz lokalne puteve jer na državnim putevima prvog i drugog reda postoje izuzetno strogi uslova upravljača puteva, JP „Putevi Srbije“, koji nikom do sada nisu pružili mogućnost pošumljavanja. Kovač dodaje da se pošumljava na površinama nižeg kvaliteta zemljišta.

– To je uglavnom zemlja koja je do sada korišćena za senokos. Jedna se nalazi odmah ovde na potezu do Novog Bečeja, na Ljutovu, i često je opterećena podzemnim vodama. Predviđeno je da tu bude zasađena baš topola, što znači da je sve u skladu sa elaboratom, odnosno projektom Instituta za nizijsko šumarstvo. Na terenima koji su teški, dolaze specijalne vrste, hrast i druge. Na ovim vodoplavnim terenima dolazi topola, tako da, gledali smo i da ne iskoristimo poljoprivredno zemljište koje je idealno za poljoprivrednu proizvodnju, nego one parcele koje ostaju van licitacije, da ih iskoristimo, da povećamo pošumljenost naše opštine.

Jedan od većih poslova ove akcije, možda čak i najveći, biće sačuvati sve vetrozaštitne pojaseve i šumske zasade.

-Teška je ekonomska situacija, verujem da će ta drvna građa koja će tokom godina osnaživati i jačati na tim površinama, biti predmet pažnje ljudi koji će želeti na taj način da dođu do nekog svog interesa, eventualno i zarade. Ono što jeste dobro i velika razlika u odnosu na neke prethodne periode kada je bilo pokušaja pošumljavanja, jeste da imamo Poljočuvarsku službu, vrlo ozbiljnu i opremljenu, koja će, uz policiju i lovočuvare koji su spremni da se uključe i u sadnju i u čuvanje, verujem uspeti da obavi veći deo tog posla, odnosno da sačuva veliku količinu zasada. Apelujemo na sve građane opštine Novi Bečej da čuvaju prirodno bogatstvo koje sada podižemo, ističe zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име