Novčanu socijalnu pomoć u Srbiji od 2016. do 2018. godine primalo je oko 268.000 ljudi, od kojih je približno 50 odsto radno sposobno, jedan je od nalaza Izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Materijalna podrška kao mera smanjenja siromašta“ koji je objavila Državna revizorska institucija.

Na konferenciji za novinare, tokom predstavljanja izveštaja, ukazano je na zaključak da radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći uglavnom dugo ostaju u sistemu socijalne zaštite.

Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor je naglasio da je u poslednje tri godine za naknadu za socijalnu zaštitu u Srbiji prosečno godišnje planirano oko 26 milijardi dinara. Od navedenog iznosa samo za novčanu socijalnu pomoć prosečno je potrošeno 14,3 milijarde dinara, rekao je Pejović.

Svetlana Milanović Vrcelj, viši savetnik u reviziji i vođa tima za ovu reviziju svrsishodnosti je naglasila da postojeći sistem socijalne zaštite ne dovodi do ostvarenja postavljenih ciljeva, a zbog nedovoljno efikasne saradnje nadležnih organa, propušta se prilika da radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći izađu iz sistema socijalne zaštite.

-Analizom podataka Ministarstva o broju korisnika novčane socijalne pomoći, kod 140 centara za socijalni rad, za period 2016 – 2018. godine, posmatrajući po regionima Republike Srbije, utvrdili smo da se najveći procenat, 35 odsto korisnika novčane socijalne pomoći nalazi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, naglasila je Vrcelj.

Kako je rekla, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije preduzelo sve aktivnosti kako bi se smanjila zavisnost radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći od socijalnih službi.

Po njenim rečima, Centri za socijalni rad, subjekti ove revizije, i Nacionalna služba za zapošljavanje, delimično su preduzimali aktivnosti u cilju socijalne uključenosti radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.

-Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja delimično vrši nadzor nad trošenjem 14 milijardi dinara koje se godišnje izdvajaju za novčanu socijalnu pomoć. Na teritoriji Republike Srbije u periodu 2016 – 2018. godine izvršen je nadzor samo četiri od ukupno 140 centara za socijalni rad, odnosno tri odsto. Ova četiri centra obuhvataju prosečno 2.699 korisnika novčane socijalne pomoći (1.040 porodica), a od 114 pregledanih predmeta 92 odsto rešenja je bilo poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje, poručila je Vrcelj.

Prema njenim rečima, u reviziji je utvrđeno da je u mere aktivne politike zapošljavanja uključen 11.231 korisnik novčane socijalne pomoći od ukupno 142.791 teže zapošljivih lica, što čini prosečno 7,87 odsto.

-U postupku revizije utvrdili smo da opterećenost zaposlenih u centrima za socijalni rad, koji rade na poslovima priznavanja prava na novčanu socijalnu pomoć. Tako u Centru za socijalni rad Niš jedan stručni radnik zadužen je za oko 2.000 radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći, u Centru za socijalni rad Sombor 798 korisnika, dok je u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu jedan stručni radnik zadužen za 151 korisnika, naglasila je Vrcelj.

Za sve utvrđene nesvrsishodnosti nadležnim organima-subjektima revizije i to Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Centru za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu i Centru za socijalni rad u Somboru date su preporuke kako bi bili otklonjeni uzroci problema, a sistem socijalne zaštite postao efektivniji.

 

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

4 KOMENTARA

  1. Gledano realno vise od polovine ljudi zivi na granici siromastva. Nisam korisnik socijalne pomoci, ne znam koliko mesecno pojedinac dobija, ali svakako da drzava zeli da sto manje izdvaja sredstva, ali ta sredstva sigurno nece preusmetiti da poveca deciji dodatak, a prica se o povećanju nataliteta, pa dokle vise po ledjima naroda??? Treba svi da odu iz Srbije,ovde za jos jedan vek nece biti prosperiteta a ni zakona!!

  2. Ajde laki prosvetli nas.Partiokratija,korupcija za ginisa,sirotinja,masovno iseljavanje ljudi. jednom recju haos.Ajde laki o socijalnoj pomoci ili kako se postaje direktor centra za socijalni rad a da nisi strucan.Nego bas nestrucan.Cuj molim te sustina socijalne pomoci ahahahahaha.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име