Delegacija opštine Bečej položila je venac kraj Drvenog krsta | Foto: Vlastimir Jankov
Delegacija opštine Bečej položila je venac kraj Drvenog krsta | Foto: Vlastimir Jankov

Lokalna samouprava najveće potiske opštine neguje tradiciju da na rimokatolički praznik Svi sveti komemorativnim skupovima evocira uspomene na nevino stradale žrtve mađarske nacionalnosti 1944. i 1945. godine.

Centralno obeležavanje bilo je na bečejskom Gornjegradskom groblju u Sinđelićevoj ulici, pre toga je bio identičan skup na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu, a sutradan i na katoličkom groblju u Bačkom Petrovom Selu.

Običaj je da se na praznik Svi sveti uređuju grobovi, da se položi cveće, a kako se ne znaju grobovi nevino stradalih žrtava mađarske nacionalnosti krajem Drugog svetskog rata, to je 1994. godine na pomenutom groblju podignuto spomen obeležje u vidu  Drvenog krsta. U znak sećanja na stradale, dekan rimokatoličke crkve posvećene Uznesenje presvete Marije Laslo Fuderer izgovorio je molitvu za mir duša nevino stradalih i potom osveštao Drveni krst.

Sa komemoracije na katoličkom groblju u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Sa komemoracije na katoličkom groblju u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Poslanica SVM u Skupštini Srbije Elvira Kočiš je u svojoj besedi podsetila da je Vlada Republike Srbije 2014. godine izbrisala kolektivnu odgovornost mađarske nacije koja je postojala do tada, a onda naglasila da su pre par godina predsednici Srbije i Mađarske zajednički kraj spomen obeležje u Čurugu odali poštu žrtvama 1944. i 1945. godine.

Sveštenik Laslo Fuderer osveštao je Drveni krst | Foto: Vlastimir Jankov
Sveštenik Laslo Fuderer osveštao je Drveni krst | Foto: Vlastimir Jankov

U ime lokalne samouprave prisutnima se prigodnim rečima obratila zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka. Setni skup oplemenili su hor Schola Cantorum pod vođstvom Otilije Štefanige i recitatori Klaudija Varga i Žombor Kiškomaromi. Sve je završeno polaganjem venaca i cveća, uz tonove mađarske himne, delegacija lokalne samouprave, Nacionalnog saveta Mađara, sve tri partije vojvođanskih Mađara u vladajućoj koaliciji, civilnih organizacija i ogranaka SVM, omladine, ženskog foruma i penzionera. Na kraju su rodbina i građani, koji preziru bilo kakvo nasilje bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, položili cveće i zapalili sveće kraj Drvenog krsta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име