Lokalna samouprava najveće potiske opštine tradicionalno na rimokatolički praznik Svi sveti komemorativnim skupovima podseća na nevino stradale žrtve mađarske nacionalnosti 1944. i 1945. godine.

Centralno obeležavanje održano je u popodnevnim satima na Gornjegradskom katoličkom groblju u Sinđelićevoj ulici, a pre toga bili su skupovi i u portama rimokatoličkih crkava u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Bečeju.

-Na ovaj sveti dan svi grobovi se uređuju, svuda miriše cveće, a tamo gde su sahranjeni naši preci nema cveća i sveća, jer i ne znamo gde su im grobovi, zapisano je u knjizi Bečejke Julije Teleki „Gde su grobovi?“, koja opisuje stradanja Mađara 1944. i 1945. godine. Zato se na praznik Svi sveti polaže cveće i pale sveće kraj spomen obeležja u vidu Drvenog krsta kod kapele na groblju. Pre tog čina, sveštenik Laslo Fuderer je izgovorio molitvu za mir duša nevino stradalih i potom osveštao spomen obeležje. Prigodnom besedom u ime lokalne samouprave obratila se i podsetila na tragične događaje zamenica predsednika opštine Bečej Eržebet Kinka, a onda je u ime rodbine nastradalih govorila Julija Teleki.

Komemoracija je oplemenjena programom u kojem su učešće uzeli recitatori MKD „Petefi Šandor“ i hor „Schola Cantorum“ pod upravom upravom Otilije Štefaniga, koji je na kraju komemoracije otpevao himnu matične države Mađarske.

Pošto su na spomen obeležje venac u ime lokalne samouprave položili predsednik opštine Vuk Radojević, njegova zamenica Eržebet Kinka i zamenica predsednika bečejskog parlamenta Edit Silađi, isto su uradili i predstavici OO SVM, omladine SVM, Nacioalnog saveta Mađara, civilnih organizacija Udruženje intelektualaca „Braća Tan“ i MKD „Petefi Šanor“, Mađarskog pokreta, DZVM i Partije mađarska sloga. Na kraju su položili cveće i zapalili sveće potomci nevino stradalih, kao i drugi građani, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, koji preziru bilo kakvo nasilje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име