U novom izdanju emisije „Objektivno“ o sistemu javnih nabavki iz ugla onih koji konkurišu za poslove koji se finansiraju iz javnih izvora, razgovaramo sa predstavnicom udruženje Ponuđači Srbije Jovanom Predojević.

Ponuđači u Srbiji nemaju poverenje u sistem, nepostojanje adekvatne kontrole zaključivanja i praćenja ugovora o javnim nabavkama, selektivna primena propisa i to od nadležnih institucija, samo su neki od uzroka problema u sistemu javnih nabavki. Prema podaci Državne revizorske institucije, i to na uzorku i u jednoj godini, oko 3,18 milijardi dinara je vrednost nabavki kod kojih su nepravilnosti uočene.

Prosečan broj ponuda u javnim nabavkama na nivou Srbije je i dalje na niskom nivou, jedva oko dve ponude po postupku, dok je u manjim sredinama to najčešće samo jedna ponuda.

-Prema najnovijem izveštaju Uprave za javne nabavke, prosečan broj ponuda u prvom polugodištu 2019. godine je 2, 2 ponude po postupku javne nabavke, kaže Jovana Predojević.

Novi Zakon o javnim nabavkama ušao je u skupštinsku proceduru mesecima nakon što je okončana javna rasprava i počeće da se primenjuje od leta 2020. godine. On donosi značajne izmene i veće pragove za primenu postupka nabavki, dakle, više prostora za pogodbe, nego za takmičenje naručilaca, a samim tim snižavanje cene.

Neubičajeno niska cena godinama pravi problem u praksi jer se često ispostavi da ono što je delovalo da će biti jeftino, vremenom postane skuplje. Naručioci nemaju obavezu da traže pojašnjene od ponuđača koji za, primera radi, neke artikle ili usluge nude cenu od jedan dinar. Iz udruženja Ponuđači Srbije kažu da su zakonodavcu ponudili rešenje za ovaj problem.

Naša sagovornica kaže da najviše problema vezano za poštovanje Zakona o javnim nabavkama ima u oblasti građevine i da se udruženje Ponuđača Srbije saopštenjem obratilo javnosti kako bi ukazalo na taj problem.

Iako je situacija u sistemu javnih nabavki daleko od poželjne i bez odgovarajuće sudske prakse koja daje nadu da će se on popraviti, u korist ponuđača i građana čijim se novcem, kao poreskih obveznika kojim se finansiraju radovi, plaćaju dobra i usluge, ponuđači se moraju boriti za svoje mesto na tržištu.

 

Više u prilogu

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име