Počelo je donošenjem novog hleba i replike mađarske | Foto: Vlastimir Jankov
Počelo je donošenjem novog hleba i replike mađarske | Foto: Vlastimir Jankov

Vatromet nad bečejskim delom Donji grad u ponoć između 19. i 20. avgusta najavio je tradicionalnu slavu svih Mađara Sent Ištvan. Zahvaljujući angažovanosti članova ovdašnjeg MKD „Petefi Šandor“, slava posvećena ujedinitelju Mađara, prvom krunisanom kraju države Mađarske i čoveku koji je Mađare uveo u hrišćanstvo, dostojanstveno je obeležena dvodnevnom feštom koja je bila „po meri“ Bečejaca bez obzira na veroispovest i nacionalnu pripadnost.

Prvi dan fešte bio je posvećen Novom hlebu, umešanom od brašna ovogodišnjeg roda pšenice, kojim se simbolično najavljuju bolji period života. Duvački orkestar iz Čongrada je polusatnim koncertom najavio početak fešte, a onda je u crkvi posvećenom Setom Antunu Padovinskom održana Sveta misa i osveštan novi hleb, koji su članovi MKD „Petefi Šandor“ u narodnim nošnjama i s pesmom, zajedno s replikom mađarske krune, doneli do svečane bine, gde su darove prihvatili pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka i predsednik organizatora manifestacije Robert Ric. Uvaženi gost Mihalj Njilaš je izgovorio svečanu besedu, a Eržebet Kinka je brojne goste i sugrađane pozdravila u ime lokalne samouprave.

Sve sve, ali birka paprikaš... | Foto: Vlastimir Jankov
Sve sve, ali birka paprikaš… | Foto: Vlastimir Jankov

Posle oficijelnog dela, Bečejci su prisustvovali višesatnom zabavnom programu u kom su učešće uzeli gosti iz Mađarske, pomenuti Duvački orkestar iz Čongrada, pevač Tamaš Palčo i humorista Zoltan Makša, odnosno ovdašnja plesna grupa MKD „Petefi Šandor“ i renomirani orkestar „Fokoš“.

Na sam dan slave, održano je tradicionalno kulinarsko takmičenje u pripremanju junećeg perkelta. Naravno, van konkurencije je bilo i drugih đakonija. Najčešće se širio miris roštiljskog mesa, ali posebnu pažnju privukao je bagrač u kom se pripremao poznati „birka“ ili ovčiji paprikaš.

-Godinama unazad Udruženje ovčara Bečeja za Sent Ištvana  „žrtvuje“ jednu staru ovcu i u velikom kazanu pripremi uskusno jelo za sve članove Udruženja sa njihovim porodicama, a i brojne goste. Naravno, to je van konkurencije, a ovi pehari na stolu su s lanjske manifestacije, kada smo pobedili i u zvaničnoj pripremajući goveđi perkelt, rekao nam je predsednik bečejski ovčara Đerđ Tamaš.

Vesela ekipa, a perkelt... Foto: Vlastimir Jankov
Vesela ekipa, a perkelt… Foto: Vlastimir Jankov

Nezahvalnog, ali uspešno obavljenog posla pošto se ubrzo videlo čisto dno bagrača, obavio je Radomir Ristić i sam ovčar. Ove godine bečejski ovčari nisu dobili nagradu za skuvani perkelt, a odluka žirija je da pobednički pehar pripadne tandemu Elvira Kočiš i Eleonora Buzaš. Epitet vicešampiona osvijili su Zoltan Peter i Nandor Hrabockai, dok je pehar za treće mesto pripao ekipi Rooster Žolta Bedlega. Valja dodati da je organizator, zahvaljujući odzivu sponzora, svakom učesniku uručio odgovarajuću robnu nagradu, a nije na odmet reći da je u zvaničnoj konkurenciji bilo 45 kotlića. Interesovanje je bilo i veće, pa je desetak njih čekalo u rezervi da neko odustane i oni uskoče, ali odustajanja nije bilo. To je još jedna potvrda koliko je aktuelna manifestacija atraktivna.

Ko voli, nek izvoli | Foto: Vlastimir Jankov
Ko voli, nek izvoli | Foto: Vlastimir Jankov

Dok su se stariji zabavljali oko kuvarancije, za decu su organizovane kreativne radionice, tako da je ovo porodična manifestacija u kojoj svi nalaze zadovoljstvo. Žurka pod vedrim nebom uz tonove orkestra „Harmonija“ bio je recept da se višak energije utroši i svi zadovoljni raziđu kućama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име