Atraktivna izložba portreta bečejskih građana u muzejskim i gelerijskim zbirkama postavljena je u Gradskom muzeju Bečej i biće dostupno javnosti do kraja maja. Pored 45 izloženih dela brojnih autora od kraja 18. do sedamdesetih godina 20. veka, domaćin izložbe je štampao i prateći katalog autora izložbe istoričara umetnosti mr Radoslava Mihailović. Reč je svojevrsnoj studiji portreta Bečejaca u umetničkim zbirkama gradskih muzeja Bečej i Subotica, ali i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

-Obrađeno je sedamdesetak dela i, uz problematiku portreta kao umetničkih dela, istaknut je način nabavke i dospeća u zbirke. Posebna pažnja posvećena je portretima koje su radili Nikola Aleksić, Pavle Đurković, Laslo Filip Laub i Uroš Predić. Pored likovnih i stilskih osobenosti slika, govori se o društvenoj i sociološkoj pozadini, stilu i poetici portreta, i vremenu u kojem su dela nastala. Cilj je bio da se obradom svih portreta dobije celovitija i jasnija slika posebnog žanra umetničkog izražavanja građanskoh društva Bečeja, saznali smo od autora izložbe i kataloga mr Radoslava Mihailovića.

U Umetničkoj zbirci Gradskog muzeja Bečeja sačuvano je i stručno obrađeno šezdesetak portreta koji predstavljaju bečejske građane i koji su na razne načine dospeli u posed muzeja, najčešće otkupom od privatnih vlasnika, poklonom ili preuzimanjem od ustanova koje se nisu bavile muzejskom delatnošću. Zbog skromne finansijske moći, nisu otkupljeni neki veoma vredni portreti, poput sedam radova Uroša Predića, među kojima su bile i skice za ikonostas u ovdašnjoj crkvi posvećenoj Svetom velikomučeniku Georgiju i portret bečejskog javnog beležnika Paje Martinovića iz 1907. godine, koje je 1983. godine Gradskom muzeju ponudila sugrađanka Irina Martinović. Znači, ima u privatnom vlasništvu još uvek vrednih dela ovakvog žanra.

Osnivanjem Umetničke kolonije u Bečeju 1954. godine, bilo je slikara koji su, između ostalih radova, slikali i portrete, pa su tako izloženi portreti koje su uradili Milan Konjović, Stojan Trumić i Bečejac Viktor Škrabanj, koji je, uz autora izložbe, na svečanom otvaranju govorio o izloženim delima.

-Najteža kategorija u slikarstvu je naručeni portret. Jer, za to je potrebno ogromno znanje vezano za crtež i veliki osećaj za kolorit. Iz tog razloga moramo da cenimo izložena dela na ovoj izložbi, jasan je Viktor Škrabanj.

Aktuelna izložba će biti sastavni deo tradicionalne manifestacije Evropska noć muzeja 18. maja, a domaćin će za to veče prirediti još jednu paralelnu izložbu portreta.

-Ovih dana ćemo raspisati foto konkurs za srednjoškolce i osnovce, čija dela, znači portrete današnjih Bečejaca, ćemo izložiti u manjem izložbenom salonu, saznali smo od direktora Gradskog muzeja Bečej Akoša Tojzana.

Znajući da su, već pomenuti bečejski slikar, Viktor Škrabanj i njegov kolega Tibor Šipoš mnoge Bečejce portretisali, možda bi u salonu sa foto portretima sadašnjih Bečejaca mogli da se nađu i slikarski portreti dva sasvim različita načina rada.

V. Jankov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име