Dvadesetosmog juna, na Vidovdan, u Bačkom Gradištu se održao peti po redu međunarodni Palačinka festival. Dvadeset i šest ekipa se takmičilo za titulu kralja ili kraljice festivala, kao i u mnogim drugim disciplinama.

 

Ove godine je bilo i pet ekipa iz inostranstva, tri iz Republike Mađarske i dve iz Republike Hrvatske. Pavo Klarić, načelnik opštine, Gornji Bogićevci je na inicijativu organizatora Vladimira Jovanovića iz Udruženja građana „Most“ došao treći put na festival sa svojom devetočlanom ekipom. Ta saradnja traje godinama, jer mladi Gradištanci već pet godina unazad učestvuju na festivalu seoskih igara u Gornjim Bogićevcima. Klarić ističe da mu je veoma drago što je i ove godine došao, i da primećuje da je festival sve bolji i bolji, jer ima više ekipa i posetilaca. U njegovom timu preovlađuje omladina, a među njima je i Anto Josipović iz sela Vidovice kod Orašja (BiH).

Anto je u poplavama koje su nedavno pogodile Bosnu izgubio svoj dom, pa je sa majkom i sestrom dobio smeštaj u Gornjim Bogićevcima. Njemu je drago što ga je Klarić pozvao da pođe sa njegovom porodicom. Veoma je ushićen, jer nikada do sada nije bio u Srbiji, niti na festivalu sličnom ovome. Prijavio se za razna takmičenja na Palačinka festivalu i ispeo je da osvoji drugo mesto u skakanju u džaku sa palačinkom u ustima, pretekao ga je drug iz ekipe Lovro Klarić.

– Lepo mi je ovde, domaćini i meštani su nas veoma lepo dočekali i prihvatili. Ovo je za mene jedno novo iskustvo. Voleo bih i sledeće godine da dođem, mada verovatno neću moći pošto čim tata i brat izgrade novu kuću, vraćam se u svoje selo. Treba da se upišem u poljoprivrednu školu u Orašju, i jedva čekam da se vratim fudbalskim treninzima i šahu, kazao je on.

Njegova poruka za kraj našeg razgovora je da se sve može savladati ako smo složni i pomažemo onima kojima je potrebna pomoć.

 

Jelena Mitrović, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

Foto: Denis Šereš

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име