U pravoslavnom hramu za vreme Svete uskršnje liturgije | Foto: Vlastimir Jankov
U pravoslavnom hramu za vreme Svete uskršnje liturgije | Foto: Vlastimir Jankov

Carskim časovima u 9 sati, iznošenjem plaštanice u 16, bogosluženjem Plač majke Božije u 17 i litijom oko hrama posvećenog Svetom velikomučeniku Georgiju u 18 sati, pravoslavci u Bečeju danas počinju obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Sutra u 9 sati održaće se liturgija Svetog Vasilija Velikog. Vaskršnje jutrenje tradicionalno se održava u ponoć između subote i nedelje, kada se očekuje prisustvo velikog broja mladih.

Na sam dan Vaskrsa služiće se u 9 sati Sveta liturgija i tada hram u velikom broju ispunjavaju deca. Posle oba sveta bogosluženja deliće se u hramu crveno farbana uskršnja jaja, koja simbolišu pobedu života nad smrću. Slično će biti i u pravoslavnim hramovima naseljenih mesta bečejske opštine, Bačkom Gradištu u crkvi posvećenoj Preobraženju gospodnjem i Bačkom Petrovom Selu u hramu posvećenom Prenosu moštiju svetog Nikolaja.

Kako se ova godine istog dana obeležava veliki hrišćanski praznik i po Gregorijanskom i po Julijanskom kalendaru, Svete mise održaće se i u hramovima sestrinske rimokatoličke crkve.

A onda dolazi nešto po čemu je Bečej već svetski prepoznatljiv. Završetkom svetih bogosluženja u oba hrama, vernici ne odlaze odmah kućama, već će se okupiti na delu centralnog gradskog trga između dva hrama na njemu i, kao prave komšije i sugrađani, jedni drugima čestitati praznik.

U organizaciji dve hrišćanske sestrinske crkve i lokalne samouprave mladi iz kulturno-umetničkih društava „Đido“ i „Petefi Šandor“ obučeni u narodne nošnje darivaće prisutne crvenim uskršnjim jajima, a biće priređen i kratak program u okviru kojeg će sveštenici, Dejan Stanojev i Laslo Fuderer, uputiti uskršnje čestitke vernicima, potom će se prigodnim besedama prisutnima obratiti predsednik opštine Bečej Dragan Tošić i članica Opštinskog veća Karolina Smiješko, a sve će oplemeniti nastpi dva crkvena hora, Sveti velikomučenik Georgije i Schola Cantorum.

Imajući u vidu da je završen veliki uskršnji post, trpeza će bogata i raznovrsna, kako to običaji nalažu, u porodičnom krugu. Drugog dana Vaskrsa pravoslavci obilaze groblja i posetiće humke umrlih predaka i prijatelja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име