Posle sedam decenija opet vino iz Medenjače

1
790
Tomislav Varečka je na Svetog Trifuna izašao u vinograd i simbolično orezeo i vinom zalio čokot vinove loze | Foto: Vlastimir Jankov
Tomislav Varečka je na Svetog Trifuna izašao u vinograd i simbolično orezeo i vinom zalio čokot vinove loze | Foto: Vlastimir Jankov

Kad je pre decenije i po stigao u Bečej i zaposlio se kao „zaštitar“ u PIK Bečeju, nije ni sanjao da će se „udati“ kraj Tise i vremenom u „miraz“ doneti ljubav iz rodnog vinskog Srema. Reč je o sadašnjem vlasniku nove vinarije „Vinartos“ Tomislavu Varečki, čiji vinograd smo posetili na dan Svetog Trifuna.

Mada je relativno nov u ovom biznisu, tek mu je osma godina, kao svaki rođeni Sremac u detinjstvu se uz roditelje upoznao s običajima vinogradara. Tog dana se izlazi u vinograd, orezuje vinova loza i zaliva vinom da bi grožđe dobro rodilo. A kako je kiša padala, predanje kaže da će i šljiva poneti, što znači da će ove godine i rakije biti.

-Bečej nije vinogradarski kraj i malo njih zna za te običaje. Na ovaj način želim da pokažem sugrađanima kako se to radi u Sremu. Ove godine je zbog loših vremenskih uslova izostao vinogradarski fruštuk, kad se kuvaju vino i rakija, peče meso, a onda rezidbom započinje nova proizvodna godina, ali sam izašao do vinograda, simbolično orezao čokot vinove loze i zalio ga vinom. Tradicija se mora poštovati. Za mene je ova godina vrlo bitna, jer dosadašnji trud treba da donese prve rezultate, uvodi nas u svoju vinarsku priču domaćin.

Samo je četiri godine Tomislav bio „pikovac“, onda je počeo da radi za jednu inostranu firmu. Prošao je sve faze, od prodaje, preko marketinga do tehničke podrške. Vremenom je saznao da je Bečej svojevremeno, ipak, bio vinarski kraj i došao je na ideju da pokuša da „vaskrsne“ uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina.

Vinograd u Medenjači kao pre sedam decenija | Foto: Vlastimir Jankov
Vinograd u Medenjači kao pre sedam decenija | Foto: Vlastimir Jankov

-Moji roditelji imaju vinograd i od malih nogu sam u tom poslu. Od starijih Bečejaca saznao sam da je potes Medenjača bio prepun vinograda i da su vlasnici pravili vino za svoje potrebe. Tako je, kažu, bilo do 1950. godine, kad je agrarana reforma donela neka drugačija pravila u poljiprivredi. Promenila se struktura poljoprivrednih kultura, ali je ostalo ime „medenjača“, što na mađarskom znači „medena duž“. A kako od grožđa nema medenije biljke, počeo sam da realizujem ideju vraćanja vinograda u Medenjaču, veli Tomislav.

Kupio je Tomislav 2010. godine jutro zemlje i zasadio 2.500 čokoti stonog grožđa, gde je hamburg dominantan. Tri godine kasnije kupio je nova dva jutra u najbližem komšiluku i zasadio novih 5.000 čokoti vinske sorte kabernet, merlo, rajnski rizling, frankovku i šardone. Deo kalemova uvezao je iz svetski poznate italijanske kompanije za bavljenje selekcijom kalemova VCR. Dodao je 2015. još pola jutra sa 800 čokoti stare sorte bele i žute tamjanike. Ispitivanja su potvrdila da je polupeskovita zemlja, udaljena 150 metara od Mrtve Tise, idealna za vinograd.

-Pošto imam obaveza u kompaniji za koju radim, čoveka od poverenja našao sam u Žarku Miškoviću. Vinograd leži na njemu i njegovoj posvećenosti svim neophodnim radovima kao što su vezivanje, kopanje, prskanje, frezovanje… Objekte za proizvodnju vina izgradio sam u okućnici 2016, a lane su ubačeni sudovi i urađena je probna proizvodnja. Angažovao sam tehnologa Biljanu Paunov iz Vršca za savetnicu u procesu proizvodnje vina. Probni kontigent od holjadu litara se pokazao dobrim, zadovoljno će novi bečejski vinar Tomislav Varečka.

U želji da vidi kako mu se kotiraju vina, prijavio se na tri lokalna takmičenja vinara amatera. U Čurugu je na manifestaciji „Noć mladog vina“ osvojio dva zlata, „Noć vina Potisja“ u Žablju donela mu je zlato i srebro, a iz Temerina se vratio sa dva zlata i srebrom. Međutim, valja imati na umu da su u konkurenciji bili mali proizvođači vina, koji ne koriste vrhunsku top tehnologiju, kojom se čuvaju miris i ukus vina, pa zato, ipak, i nije dobio pravu sliku.

 Probna proizvodnja nove vinarije dala je očekivani kvalitet | Foto: Vlastimir Jankov

Probna proizvodnja nove vinarije dala je očekivani kvalitet | Foto: Vlastimir Jankov

Tomislavu predstoje i određeni papirološki poslovi oko registracije vinarije „Vinartos“, koja je simbolično dobila ime po članovima porodice. Posle „VIN“ što označava vinariju, slede „A“ ime sina Aleksandra, „R“ supruge Rade, „T“ vlasnika Tomislava, „O“ sina Ognjena i „S“ pedigrirano Sremac. Upisan je registar poljoprivrednih gazdinastava, vinogradarski i vinski registar, još čeka registraciju vinarije i da ovogodišnji rod pretoči u vino.

-Ako sve bude kako treba, očekujem da oko 12.000 litara kvalitetnog vina ponudim tržištu. Pojaviću se sa pet različitih vina. Od belih to će biti vino „medena duž“ od rajnskog rizlinga, zatim „lenka“, mešavina rajnskog rizlinga i šardonea, „roze šmizla“ od sorte frankopanka, a još nisam odlučio kako će se zvati dva crvena vina, možda „kicoš“, „magija“… zaključuje Tomislav Varečka.

Kad se vinarija registruje, pod istim krovom će biti i prodajno mesto u kom će Bečejci i ostali, posle skoro sedam decenija, opet moći da degustiraju, kupe i piju vino iz Medenjače.

1 KOMENTAR

  1. Bravo Tomislave. Drago mi je da si uspeo u svojoj nameri. Nemoj se puno uzdati u bečejske kupce, jer ovde se uvek gledalo u tuđe dvorište a vlada nepisano pravilo „nek komšiji crkne krava…“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.