Mnogi ni ne znaju za spomenik koji se tokom godine jedva i vidi sa puta, a i slabo se održava
Mnogi ni ne znaju za spomenik koji se tokom godine jedva i vidi sa puta, a i slabo se održava

-Posle prošlogodišnjeg čišćenja šiblja i drveća ove godine je došlo na red da uklonimo travu i zemlju. Javno preduzeće „Komunalac“ nam je delimično izašlo u susret i poseklo suvo drveće. Želja nam je bila da napravimo i prelaz jer je trenutno nemoguće doći do spomenika zbog drenažnog kanala. Koliko je bilo zapušteno govore najbolje slike, do pre dve godine mnogi nisu ni znali za ovo spomen obeležje, nije se ni videlo sa puta. Danas smo i mi iznenađeni kada smo videli kakvu lepotu ovo mesto krije, utisci su Milana Bokuna iz udruženja građana „Samo lokalno“ koje je protekle subote organizovalo akciju uređenja spomenika kod Ribnjaka na putu ka Bačkom Gradištu i prostora oko njega.

Građani su ponovo uredili spomen obeležje kod Ribnjaka
Građani su ponovo uredili spomen obeležje kod Ribnjaka

Spomenici su u veoma lošem stanju, sve biste, slike i natpisi su poskidani, nedostaju jarboli.

– Pločice, klupe i spomen ploča su u jako lošem stanju i zahtevaju hitnu rekonstrukciju. Nama ostaje da sa još jednom akcijom „otkrijemo“ celo spomen obeležje i posle toga ga održavamo. Nažalost, nismo u mogućnosti, a i nemamo pravo da rekonstruišemo, radimo popravke, nasipanje kanala… Za to je nadležna lokalna samouprava. Iskreno se nadamo da smo ih podstakli makar na razmišljanje da ovu prirodnu oazu i spomen obeležje urede u skorijoj budućnosti, kaže Milan Bokun.

Inače, u pitanju je spomen obeležje građanima bečejske opštine koji su život dali u borbi za slobodu i dugo godina nije uređivan.

– Cilj nam je da od ovog prostora stvorimo uređeno mesto za odmor, ali i da sačuvamo od zaborava one koji su izginuli u borbi protiv fašizma, zaključuju iz udruženja.

Spomenik podignut u čast Milanka Petrovića, Nevenke Sekulić – Seše i Radivoja Brankova nalazi se sa leve strane puta od Bečeja ka Bačkom Gradištu, blizu Ribnjaka.

Spomenik je podignut verovatno krajem sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka, na mestu gde su smrtno stradali članovi Saveza komunističke omladine i Komunističke partije Jugoslavije 22. jula 1943. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име