Izlaskom i polaganjem venca kraj spomen biste Zdravku Gložanskom preko puta Osnovne škole koja nosi njegovo ime, delegacija OO SUBNOR Bečej je praktično ozvaničila postavljanje nove biste bečejskom revolucionaru stradalom na početku Drugog svetskog rata.

U Novom Selu preko puta Osnovne škole „Šamu Mihalj“ vraćena je bista istoimenog revolucinara ubijenog 10. novembra 1941. godine u Bačkom Gradištu. Samo dan ranije u istom mestu stradao je Nestor Džilitov, čija je bista, zajedno sa bistama saboraca Ištvana Nađa i Slavka Simina, streljanih 20. januara 1942. godine, nestala sa spomen obeležja na uglu Zmaj Jovine i ulice Matije Gupca u Bečeju, a izrađene su nove pre par meseci. Najzad, ovih dana je urađena nova bista pomenutog Zdravka Gložanskog, koji je preminuo nakon mučenja u zatvoru „Milo“ 8. decembra 1941. godine.

– Zahvaljujući razumevanju pokrajinskih i opštinskih vlasti, u našem gradu su na postamentima, sa kojih su minulih godina vandali ukrali biste petorice ovdašnjih revolucionara, vraćene nove. Time smo ispunili dato obećanja da ćemo voditi brigu o spomen obeležjima iz Drugog svetskog rata, naglasio je predsednik OO SUBNOR Bečej Milun Čokorović.

Jelena Češljević i Milun Čokorović na pres konferenciji OO SUBNOR Bečej | Foto: V. Jankov

Ipak, kako navode, ovde se ne završava program revitalizacije spomen obeležja u opštini Bečej pošto se planira rekostrukcija spomen obeležja „Zid smrti“ u centru grada gde su obavljena dva streljanja, 11. novembra 1941. i 20. januara 1942. godine.

– Želja nam je i da uredimo prostor oko spomen obeležja kraj puta Bečej – Bačko Gradište, gde su 22. jula 1943. godine stradali Radivoj Brankov, Milanko Petrović i Nevenka Sekulić Seša. Imamo podršku aktuelne lokalne vlasti, te verujemo da ćemo time ne samo osvetliti izbledelu sliku učešća Bečejaca u Drugom svetskom ratu, nego i vratiti pravu sliku značajnoj epohi savremene istorije, koju, na žalost, mnogi žele da zaborave, zaključuje Milun Čokorović.

Dugo su u OO SUBNOR Bečej imali problema unutar svoje organizacije, pa i u tome treba tražiti razloge što su se nešto sporije realizovali zacrtani projekti. Sada je situacija bolja, što se vidi kroz aktivnosti.

Sa današnjeg događaja OO SUBNOR Bečej ispred biste Zdravka Gložanskog

– Dan pobede nad fašizmom smo obeležili zajedno sa učenicima Gimnazije javnim časom istorije u njihovoj školi. Profesorka istorije Radmila Svitlica je zajedno da učenicima tematski obradila učešće žena i dece kroz ratove. Predstoji nam obeležavanje Dana borca 4. jula, kada ćemo u 10 sati posetiti spomen obeležje Zajednička grobnica na Pravoslavnom groblju i položiti vence, te pozivamo sugrađane da nam se pridruže. Delegacija OO SUBNOR Bečej će se na Dan ustanka Srbije, 7. jula, pridružiti ostalim boračkim organizacijama kraj spomen obeležja na Fruškoj gori, dodala je u ime bečejskih boraca Jelena Češljević.

Istovremeno, u OO SUBNOR Bečej pozivaju mlađe članove boračke organizacije, učesnike rata devedesetih godine, da se prijave Davidu Skakiću u zgradi Opštine Bečej i urede status borca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име