Na krovu sportskog centra danas (18. mart) je postavljen uređaj kojim će se u narednih devet meseci identifikovati i meriti koncentracija polena 24 biljne vrste. Bečej je jedna od 14 opština i gradova u Srbiji koja se nalaze u mreži Srbije, a samim tim i u bazi podataka Evropske unije.

 

Merenja ovog tipa rađena su i prošle godine, a prema rečima Mirjane Mitrović Josipović, koordinatorke praćenja alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, veoma je važno da se ona i nastave. Naime, kako je Mitrović Josipović istakla, adekvatan kalendar emitovanja polena svih alergenih vrsta može se pripremiti tek nakon nekoliko godina merenja. Kako je navela, lane je u najvećoj potiskoj opštini zabeležena velika koncentracija alergenog polena.

– Primetili smo, tokom merenja prošle godine, da su granične vrednosti polena trave po deset puta u sezoni iznad, kao i da je polen određenih korova, naročito ambrozije koja je jedan od najinvazivnijih, vrlo visok. Recimo, u Bečeju je 2. septembra bilo oko 600 polenovih zrna u toku jednog dana, a granična vrednost je 10, kazala je koordinatorka iz Agencije.

Ona je dodala da će, ukoliko građani budu pratili vrednosti na sajtu opštine Bečej ili na sajtu Agencije. To će naročito značiti alergičnim osobama.

Prema rečima člana Opštinskog veća zaduženog za ruralni razvoj i zaštitu životne sredine Lasla Friša, kada kalendar bude izrađen, lokalna samouprava će moći da pripremi mere zaštite, kao što su košenje, uništenje korovskih vrsta koje su alergeni.

– Potrebno je u proseku od tri do pet godina da se napravi kalendar prisutnosti polena na određenom teritoriji. Nama je ovo druga godina, pa uskoro možemo da pripremo taj kalendar. Planiramo da se rebalansom budžeta da opredele sredstva kako bi se ova akcija pospešila. U planu je i kupovina adekvatnog mikroskopa kojim bi se mogao dobiti podaci za ovu oblast, kako ne bi trebalo uzorci da se šalju za Beograd, već će se podaci dobiti na licu mesta.

Uređaj meri vrednosti u radijusu od 50 kilometara

Leska, jova, čempres, brest, topola, javor, vrba, jasen, breza, grab, platan, orah, hrast, bor,konoplje, trave, lipa, bokvica, kiselica, koprive, štirovi, pelin, ambrozija, dud, to su boljke koje će se pratiti ovim aparatom. Košenje trave i korova valja obaviti pre njihovog cvetanja, jer je inače efekat kontraproduktivan. U našim ekoklimatskim uslovima produkcija polenovih zrna počinje sredinom februara i traje sve do kraja oktobra. Podatke o količini alergenog polena u vazduhu, dobijene uređajem koji, inače, meri vrednosti u radijusu od 50 kilometara, građanstvo može da prati na sajtu opštine Bečej, kao i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име