Danas i sutra članovi Bečejskog udruženja mladih prikupljaju potpise u okviru akcije „Potpiši – prodiši“ za narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita fizičkim licima koju je pokrenulo Udruženje građana „Srbija u pokretu“.

Sirovi lignit je, kažu inicijatori, najnekvalitetnija vrsta uglja koja u sebi sadrži oko 40 odsto vlage i ima veoma nisku toplotnu moć. Kada se sagoreva u pećima bez kotlova (kaljeve peći, smederevac), sve štetne materije idu direktno u vazduh i zadržavaju se vrlo nisko što doprinosi povećanju koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu.

Ovaj ugalj najviše koriste elektrane koje imaju mogućnost korišćenja filtera, dok su drugi po redu korisnici individualna domaćinstva koja uglavnom imaju peći bez kotlova i filtera zbog čega doprinose zagađenju vazduha u grejnoj sezoni.

– Sirovi lignit je najjeftiniji kada se kupuje pojedinačno samo jedna tona. Ljude uglavnom privuče niska cena, te izgleda kao da je ovo najpovoljnija opcija. Međutim, pošto je sirovi lignit lošeg sastava, potrebno ga je količinski mnogo više na nivou sezone, te zapravo ispada skuplji nego kada bi se koristio neki kvalitetniji ugalj. U nekim slučajevima je potrebno čak i dva do tri puta više sirovog lignita nego mrkog uglja ili antracita, kažu organizatori narodne inicijative.

Narodna inicijativa je zakonom propisan mehanizam koji omogućava ljudima da direktno predlože izmenu nekog akta Narodnoj skupštini. Ukoliko se prikupi 30.000 potpisa uživo, u periodu od sedam dana, ta inicijativa ide direktno u Narodnu skupštinu koja je mora u nekom trenutku izneti na dnevni red.

Zainteresovani građani Bečeja svojim potpisom mogu pružiti podršku kampanji „Potpiši -prodiši“ koja se sprovodi ovih dana u gradovima i opštinama širom Srbije. Na listu potpisnika ove inicijative mogu se upisati u petak 12. marta od 9 do 14 sati u prosorijama udruženja, kao i u subotu (13. marta) od 8 do 11 sati na ulazu u Gradsku pijacu.

Tekst narodne inicijative može se pročitati OVDE.

 

2 KOMENTARA

  1. Lepo kako se uvek krene od sirotinje! A što niste otišli u Sojaru da vidite zašto se ne menjaju filteri i da malo izmerite zagađenje na dimnjacima i u Sojari i u Cinkari, i u ostalim bečejskim firmama. Ne, bogati su zaštićeni a za sve je kriva samo sirotinja! Nek se sirotinja posmrzava, nek crkne al samo da bogati zarade koji milion više! Jel ja baš volim da se grejem na prljavi i prašnjavi ugalj, volela bi i ja centralno grejanje na Toplanu, ali kako? Zlatno doba, muž i ja radimo za minimalac, dvoje dece u školi! Toplana preskupa. Kako ne pokrenete akciju da se Bečej greje na geotermalnu vodu pa da se svi jeftino grejemo? E pa nemože, mora skupi ruski gas, moraju da se plaćaju masne provizije i masne plate! A Bečejsko topla voda propada! Sram vas bilo!

  2. Samohrana sam majka troje dece. Grejem se na najjeftiniji ugalj zato što nemam novca za nešto bolje. I zašto sad nas siromašne napadate? Čime ćemo se moja deca i ja grejati sledeće zime?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име