Odgovor na problem rodno zasnovanog nasilja u ruralnim sredinama mora dati sistem

Udruženje Roma Novi Bečej organizovalo je okrugli sto „Primeri dobre prakse uprocesima unapredjenja institucionalnih odgovora u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja na lokalu“ kome je prisustvovao pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović, Jelena Jovanović poslanica u Skupštini APV, direktorka Centra za socijalni rad Alibunar, odbornice lokalnih parlamenata iz Šida, Novog Bečeja, Sremskih Karlovaca, Radmila Zećirović koordinatorka za romska pitanja grada Novog Sada i drugi predstavnici institucija koji mogu dati relevantno rešenje kao odgovor na radno zasnovano nasilje.

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović rekao je da je urgentno redefinisanje uloge centara za socijalni rad, koji ne uspevaju da daju relevantan i efikasan odgovor na rodno zasnovano nasilje u ruralnim sredinama. On je dodao da bi rezultati u rešavanju ovog velikog društvenog problema bili mnogo bolji kada bi postojao dobro organizovan multisektorski rad. Unapređenje rada vladinog i ne vladinog sektora je neophodno.

Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej je pozvala institucije da primenjuju zakone:

-Mi imamo odlične zakone. Institucije treba samo da počnu efikasno da ih sprovode. Odgovor na problem rodno zasnovanog nasilja u ruralnim sredinama mora dati sistem. Najbolji način za zaštitu žena žrtava nasilja je stvaranje multisektorskih timova. Tražile smo dostupnost socijalne zaštite za sve žene, a ne da žene sa sela budu diskriminisane zbog toga što nemaj pristup socijalnoj zaštiti.

Ovaj dogadjaj deo je projekta „Progovori, na tebe je red“ koji Udruženje Roma Novi Bečej sprovodi uz podršku Norveške ambasade i UN Women Srbija u okviru projekta „ Unapredjenje bezbednosti žena u Srbiji – Nisi sama!“.

Projekat „Progovori na tebe je red!“ sprovodi se u  10 opština u Vojvodini: Novi Bečej, Bečej, Kovačica, Zrenjanin , Sremska Mitrovica, Kovin, Alibunar, Kikinda, Pančevo i leva obala Beograda. (Palilula-Borča, Kotez, Krnjača).

U okviru ovog projekta sprovedeno je istraživanje „Izveštaj o dostupnim socijalnim uslugama za žene i devojke žrtve nasilja iz ruralnih sredina na teritoriji AP Vojvodina“.

Nažalost, od svih 10 centara za socijalni rad samo tri su odgovorila na poslati upitnik – CSR Zrenjanin, Novi Bečej i Alibunar

Iz dobijenih podataka od tri CSR (Novi Bečej, Alibunar i Zrenjanin) vidi se da je ukupno 177 žena usluženo i sve su su dobile informacije o ovlašćenjima i postupcima, uslugama koje im stoje na raspolaganju u CSR za zaštitu žrtava nasilja u porodici. Od tog broja 64,4% svih pruženih usluga bio je savetodavni rad i to savetodavno-terapijski i socijalno-edukativni, upućivanje na druge institucije i ženske organizacije. Samo 1,1% žena žrtava nasilja (od 177 slučajeva) je dobilo socijalnu pomoć.

Kada je prijava nasilja u pitanju, u 66% žrtava se prvo javilo ženskim organizacijama i to u više navrata, dok je njih 54% prijavilo i policiji i ženskoj organizaciji istovremeno. Čak 12% žrtava je obratilo policiji više puta. Kako ispitanice navode u samo 11 slučajeva (22%) su pokrenuti krivični postupci za krivično delo nasilja u porodici, u 14% slučajeva prekršajni, dok u 28% nije pokrenut ni jedan postupak, a u 30% slučajeva izrečene su samo mere za zaštitu od nasilja u porodici u skladu sa Porodičnim zakonom. U 42% slučaja žene od policije nisu dobile informacije o dostupnim drugim uslugama u zajednici, a to je slučaj i u 18% obraćanja centrima za socijalni rad.

 

Пројекат „Ка већој информисаности и партиципацији грађана општине Нови Бечеј“ суфинансира општина Нови Бечеј. Изнети ставови не одражавају нужно ставове донатора.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име