Javno-privatno partnerstvo (JPP) predstavlja ugovornu saradnju javnog i privatnog sektora u oblastima od javnog značaja. U ovakvim projektima trebalo bi da se kombinuje novac i iskustvo privatnog sektora i sigurnost i potrebe javnog sektora, a sve zarad zarad pružanja efikasnijih usluga građanima.

Na temu javno – privatnih partnerstava u Srbiji za portal MojBečej govorila je zamenica predsednika Komisije za javno – privatna partnerstva Andrijana Jovanović. Komisija je telo koji daje mišljenje o predloženim projektima u kojima učestvuju javni i privatni sektor.

U Srbiji treba ima 254 odobrenih predloga projekta javno-privatnog partnerstva. Nisu svi odobreni projekti ujedno realizovani.

Oblasti u kojima može da se ugovori ovakav aranžman su raznovrsne, od apoteka, izgradnje i održavanja puteva, dimničarskih usluga, javna rasveta, održavanje grobalja i zelenih površina, komunalni otpad, zoohigijena i mnoge druge.

Ključne faze su: planiranje potencijinih projekata, izrada predloga projekta, odobravanje od strane Komisije za JPP, sprovođenje, nadzor od strane javnog partnera i evaluacija ostvarenih rezultata (ušteda).

Neki od odgovora na pitanje zašto ugovarati ovakve dugoročne projekte su sledeći: javni sektor nema dovoljno sredstava, dok privatni ima, projektni koji se nikada ne bi mogli sprovesti, uz JPP imaju šansu, na kraju ugovora, u posed države (ili lokalne vlasti) se vraća sve što je privatni partner izgradio, opremio i slično, kao i da se većina rizika prevaljuje na privatnog partnera i time se štite javni interesi.

Istaknimo da Zakon o JPP kaže da po prestanku javnog ugovora, objekti, uređaji, postrojenja i druga sredstva iz okvira predmeta JPP, odnosno koncesije, postaju svojina Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, javnog preduzeća ili pravnog lica ovlašćenog posebnim zakonom kojim se uređuje davanje koncesije.

Bečejsko udruženje mladih trenutno sprovodi projekat „Odluke po meri građana“, uz podršku Agencije za sprečavanje korupcije, u okviru kog se prate i projekti javno – privatnog partnerstva na lokalnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име