Praćenje reforme javne uprave na lokalu

0
212

Bečejsko udruženje mladih (BUM) pratiće u narednih godinu dana u okviru projekta Weber reformu javne uprave na lokalnom nivou, i to u pet okolnih opština. Odabrane organizacije će između ostalog pratiti primenu reforme javne uprave u skladu sa „Principima javne uprave“, koje je razvila SIGMA, jedan od programa koji finansijski podržava Evropska unija.

Pored onih u Srbiji, podršku su dobile i organizacije u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Projekat za unapređenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za praćenje reforme javne uprave finansira Evropska unija, sufinansira Kraljevina Holandija, u Srbiji ga sprovodi Centar za evropske politike čiji su predstavnici nedavno posetili BUM u cilju unapređenja saradnje.

Strateški okvir reforme javne uprave, izrada i koordinacija politika, javna služba i upravljanje kadrovima, odgovornost, pružanje usluge i upravljanje javnim finansijama jesu ponuđene formulacije i za potrebe projekta Weber adaptiranih originalnih SIGMA principa, a ujedno predstavljaju oblasti na kojima je fokus predloga projekata koji su podržani.

Reforma javne uprave od velike je važnosti za poboljašanje kvaliteta života građana, iako se to pitanje ne nalazi izdvojeno u nekom od pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Većina građana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i opšti stavovi prema njoj su uglavnom stabilni, rezultati su ispitivanja javnog mnjenja „Stavovi građana Srbije prema EU integracijama“.

Istraživanje Delegacije EU u Srbiji od 26. marta do 1. aprila 2015. godine pokazalo je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU (34 odsto ne podržava, a šest odsto ne zna).

Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode – bolja budućnost, prosperitet (46 odsto), bolji standard (38 odsto), bolje šanse za zaposlenje (34 odsto).

Odnos građana prema Evropskoj uniji je stabilan: 47 odsto reklo je da je njihov stav „generalno pozitivan“. U prethodnom istraživanju, sprovedenom u septembru 2014. godine takođe za potrebe Delegacije EU, taj stav je iznelo isti procenat građana, dok u istraživanjima sprovedenim do 2014. godine podrška nije prelazila 35 odsto.

Međutim, ono što je uočljivo i što je poražavajuće jeste utisak da se o pristupanju evropskoj zajednici govori samo u većim gradovima Srbije, dok građani manjih mesta sa tim nisu upoznati, iako čitava zajednica, na nivou države, treba da bude upoznata sa tokovima pristupanja, sa načelima poglavlja i obaveza koje Srbija ima, a većina njih se mora ticati i lokalnih samouprava. Zbog toga se, između ostalog, projekat realizuje i u Bečeju.

Više u TV prilogu

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here