Praćenje reforme javne uprave na lokalu

0
195

Bečejsko udruženje mladih (BUM) pratiće u narednih godinu dana u okviru projekta Weber reformu javne uprave na lokalnom nivou, i to u pet okolnih opština. Odabrane organizacije će između ostalog pratiti primenu reforme javne uprave u skladu sa „Principima javne uprave“, koje je razvila SIGMA, jedan od programa koji finansijski podržava Evropska unija.

Pored onih u Srbiji, podršku su dobile i organizacije u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Projekat za unapređenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za praćenje reforme javne uprave finansira Evropska unija, sufinansira Kraljevina Holandija, u Srbiji ga sprovodi Centar za evropske politike čiji su predstavnici nedavno posetili BUM u cilju unapređenja saradnje.

Strateški okvir reforme javne uprave, izrada i koordinacija politika, javna služba i upravljanje kadrovima, odgovornost, pružanje usluge i upravljanje javnim finansijama jesu ponuđene formulacije i za potrebe projekta Weber adaptiranih originalnih SIGMA principa, a ujedno predstavljaju oblasti na kojima je fokus predloga projekata koji su podržani.

Reforma javne uprave od velike je važnosti za poboljašanje kvaliteta života građana, iako se to pitanje ne nalazi izdvojeno u nekom od pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here