Kvalitetno funkcionisanje lokalnih samouprava podjednako je važno kao i funkcionisanje centralne uprave – građanima možda i važnije. Više od 70 odsto zakonodavstva Evropske unije sprovode lokalne samouprave.

Građani opštine Bečej, kao i oni u još 16 opština i gradova širom Srbije, od leta do jeseni ove godine su mogli da učestvuju u anketiranju u okviru projekta „Pratim JA“ sa ciljem da prenesu svoje iskustvo u vezi sa radom lokalne samouprave i lokalnih institucija.

Čak 194 (64,65 odsto) ispitanika od 300 u anketi je navelo da im je iskustvo sa javnom upravom pretežno negativno.

Oko 78 odsto ispitanika smatra da se službenici u opštinskoj upravi zapošljavaju preko političkih ili ličnih veza.

Realizatori ovog istraživanje smatraju da je ovo jedinstven način na koji nosioci lokalnih vlasti mogu da dobiju informacije od građana.

Dvadeset odsto ispitanika je reklo da su učestvovali u donošenju odluka – odnosno u oblikovanju nekog dokumenta lokalne samouprave (na primer odluke o budžetu, urbanistički planovi, strategije, postupak procene uticaja na životnu sredinu, programi rada javnih ustanova i slično).

Građani koji do sada nisu učestvovali u donošenju odluka, oko 53 odsto ispitanika, kao razlog navode da nisu bili informisani o takvim mogućnostima.

Rezultati istraživanja će biti korišćeni za davanje konkretnih predloga lokalnim vlastima, o tome šta je potrebno uraditi da bi se različiti problemi na lokalu uspešnije rešavali.

Anketiranje građana se sprovodi kroz projekat „Praćenjem javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu“. Projekat sprovode Centar za evropske politike (CEP) zajedno sa partnerima (Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša, Ekološki centar Stanište iz Vršca). Projekat finansira Evropska unija. Sadržaj ove stranice je u potpunosti odgovornost CEP-a, CenTriR-a, NKD-a i Staništa i nipošto ne izražava stavove Evropske unije.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име