Sa šesnaestoro dece se smetnjama u razvoju radiće do kraja školske godine 10 ličnih pratilaca. Ugovori između opštine Bečej i ličnih pratilaca potpisani su danas (21. januar), a za potrebe naknade njihovog rada iz lokalnog budžeta izdvojeno je nešto više od 2.000.000 dinara.

Prošlog septembra deca sa smetnjama u razvoju iz opštine Bečej prvi put su dobila pomoć u vidu ličnih pratilaca, postala deo obrazovnog sistema, a neka od njih su tako prvi put imala kontakt sa vršnjacima. Kako je Tatjana Avramov, članica Opštinskog veća rekla, lokalna samouprava našla je način i opredelila novac kako bi se projekat kojim su lični pratioci angažovani od septembra do novembra 2015. godine, a koji je odobren kod Nacionalne službe za zapošljavanje, nastavio i kako bi dečaci i devojčice, uzrasta od pet do 17 godina, u kontinuitetu mogli da pohađaju nastavu i završe školsku godinu. Prva karika u lancu sastavljenom od lokalne samouprave, roditelja i ličnih pratilaca, jeste Interresorna komisija opštine Bečej, koja je imala savetodavnu ulogu, ali je i realizovala obuke kako bi se na adekvatan način angažovana lica pripremali za rad sa decom.

– Veliki je iskorak napravljen u septembru prošle godine. U prethodnom periodu stekli smo značajna iskustva, koja ćemo moći da primenimo, kako bismo projekat još uspešnije realizovali. Uvideli smo šta treba izmeniti, na čemu treba još raditi, rekla je predsednica Interresorne komisije Margarita Berček. Ona je dodala i da lični asistenti nisu pedagoški asistenti, ali da su značajni u smislu obrazovanja deteta. Podršku ovom projektu dao je i ovdašnji Bečejprevoz koji je omogućio korišćenje usluga ličnim pratiocima bez naknade. Iako je u decembru izostala naknada rada, kako je Avramov objasnila, većina ličnih pratilaca volontirala je tog meseca.

– Hvala im na istrajnosti i angažmanu. Nadamo se da ćemo u buduće napraviti sistem koji je održiv. Planiramo i da i od sledeće školske godine nađemo novac za ove potrebe, te da ovaj projekat bude stalan, kako bi se inkluzija sprovodila na što adekvatniji način, zaključila je članica Veća.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име