Opštinski štab za vanredne situacije dozvolio je od 23. septembra korišćenje zatvorenih bazena u sklopu Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“,

uz poštovanje sledećih mera i preporuka:

– Zaposleni i korisnici zatvorenih bazena moraju biti bez simptoma koji ukazuju na kovid – 19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).

– Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje 1,5 metara u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti.

– Obavezno je nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima.

– Pojačati higijenu ruku i ličnu higijenu: učestalo pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi uz završnu dezinfekciju, obavezno korišćenje toaleta pre korišćenja bazena, obavezno tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje postavljenih dezobarijera. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.

– Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.

-Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveravaju da li imaju neki od simptoma kovid – 19, a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na kovid – 19, zaposleni ne treba da dolazi na posao i treba da se javi lekaru u nadležnom domu zdravlja.

Opšte sanitarno – higijenske mere u objektu:

– Pre početka rada sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija.

– Obezbediti dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

– Na svim ulazima u objekat svakodnevno postavljati dezobarijere – sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom, kao i dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola. Dezobarijere na ulazu u bazen i izlazu iz toaleta redovno održavati i dopunjavati svežim 0,2 odsto rastvorom hlornog preparata.

– Obezbediti pojačanu higijenu prostora i opreme, uz obavezno čišćenje i dezinfekciju prostora i opreme nakon svakog korišćenja, odnosno nakon svake grupe korisnika. Preporučuje se da se posetioci grupišu u vremenskim intervalima (broj osoba izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti). Između intervala poseta sprovesti dezinfekciju prostora i opreme i provetravanje. Posebnu pažnju posvetiti čišćenju i dezinfekciji svlačionica.

Redovno provetravati prostorije isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa. U zatvorenom prostoru bazena proveriti funkcionisanje opreme za ventilaciju i odvlaživanje vazduha i maksimalno povećati ulaz spoljašnjeg vazduha.

– Toalete posebno redovno čistiti i dezinfikovati i opremiti toalet papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku.

– Otpad odlagati u kese u kante za smeće sa pedalom za nožno otvaranje kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. Кese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite.

Za sprovođenje mera zadužuje se direktor Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“.

Odeljenju za Urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave opštine Bečej nalaže se mera pojačanog nadzora nad primenom mere propisane ovim zaključkom.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bečej nastaviće da prati razvoj epidemiološke situacije na području opštine Bečej, realizovaće mere Vlade Republike Srbije i drugih organa i preduzimaće potrebne mere i aktivnosti radi suzbijanja, sprečavanja i gašenja epidemije kovid – 19 na teritoriji opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име