Uobičajeno deljenje osveštanog badnjaka u hramu | Foto: Vlastimir Jankov
Uobičajeno deljenje osveštanog badnjaka u hramu | Foto: Vlastimir Jankov

Pravoslavci naše najveće potiske opštine spremni su da tradicionalno obeleže najradosniji hrišćanski prazniki Božić.

Svečano će biti u sva tri srpska pravoslavna hrama bečejske opštine, najstarijem iz 1773. godine posvećenom Preobraženju Gospodnjem u Bačkom Gradištu, petrovoselskoj crkvi Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja i bečejskoj arhitektonskoj  i duhovnoj svetinji podignutoj u čast Svetog velikomučenika Georgija.

Sveta bogosluženja posvećena prazniku rođenja Hristovog počinju 6. januara na Badnjidan Svetom Liturgijom u 9 sati, od 15 sati je blagosiljanje i paljenje badnjaka u crkvenim portama. Shodno tradiciji, mnogi će u ranim jutarnjim satima na Badnjidan prošetati do obližnjih šumaraka i pronaći odgovarajući badnjak za porodični dom. Ipak, najveći broj je onih koji će po podne doći u pravoslavnu svetinju, prisustvovati činu osveštanja i paljenja badnjaka u crkvenoj porti, potom uzeti osveštani badnjak u crkvi i poslužiti se kuvanim vinom u porti, a iskreni vernici će u produžetku prisustvovati Večenjem.

Povečerje s jutrenjem je tačno u ponoć između subote i nedelje, a na sam dan Božića, 7. januara, od 9 sati je Sveta Božićna liturgija Svetog Vasilija Velikog, gde će se pročitati i Božićna poslanica Patrijarha Srpske pravoslavne vrkve Irineja, koji poziva pravoslavne vernike da se mole za sve ljude, a posebno da ne zaborave naše građane koji žive na Kosovo i Metohiji u teškim uslovoma, čak, i na blagdanima. I dok se na Jutrenju najčešće okupe mladi, na Božićnoj liturgiji su poseban ukras deca u pratnji starijih. Posle crkvenih obreda, posnom trpezom u porodičnim domovima na Badnjidan završava se veliki božićni post, a na Božić porodica se okuplja oko bogate i raznovrsne trpeze na svečanom božićnom ručku.

Svete liturgije u 9 i Bdenija u 18 sati služiće se i naredna dva dana, 8. janura na Sabor Presvete Bogorodice i 9. januara, kad se slavi Sveti arhiđakon Stefan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име