Carskim časovima u 9 sati, iznošenjem plaštanice u 17 sati, službom Plač Majke Božije u 19 sati i sat vremena kasnije litijom oko jedinog Srpskog pravoslavnog hrama u Bečeju posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju, danas počinje obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Sutra u 9 sati održaće se liturgija Svetog Vasilija Velikog, a Vaskršnje jutrenje tradicionalno će se održati u ponoć, kada se očekuje prisustvo velikog broja pravoslavnih vernika, pogotovo mladih.

Na sam Vaskrs od 9 sati služiće se Sveta liturgija, kada se, između ostalih, očekuje veliki broj dece, kojima će se po završetku svetog bogosluženja deliti crvena uskršnja jaja. Slično će biti i u pravoslavnim hramovima naseljenih mesta najveće potiske opštine, Preobraženju gospodnjem u Bačkom Gradištu i Prenosu moštiju Svetog Nikolaja u Bačkom Petrovom Selu.

Pravoslavci spremno dočekuju obeležavanje Vaskrsa. Kako se završava veliki post, vaskršnja trpeza biće, kako to običaji u porodičnom krugu nalažu, bogata i raznovrsna. Imajući u vidu da se istog dana, 1. maja, obeležava i Međunarodni praznik rada, to je dvostruki razlog da na trpezi ne zafali ića i pića. Upravo to bi mogao biti razlog da se trpeza iz porodičnog doma preseli u neko od izletišta ili u bilo kom delu uređenog prostora priobalja Tise, Velikog bačkog kanala, Čika, Parku prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva, voćnjaku… Dvorac Bogdana Dunđerskog je u vreme prvomajskih praznika uvek atraktivna destinacija velikog broja gostiju širom Vojvodine i šire. Tako će biti i ove godine.

Spremno dočekujemo goste. Kao i ranijih godina parking mesto se plaća 200 dinara, a novina je što pripremamo bogatu trpezu „srpski sto“ na kom će biti raznovrsne hrane u izobilju. „Narukvica“ za ulazak u prostor gde je „srpski sto“ koštaće za decu oko 500, a za odrasle oko 1000 dinara. Obezbedili smo i dva konja za rekreativno i dečije jahanje, kao i kočiju u kojoj će moći da se provoza atraktivnim ambijentom dvorca tokom dva dana Prvomajskih praznika, rekao nam je direktor sada dvorca „Fantast“ Radoslav Šormaz.

Drugog dana Vaskrsa od 9 sati se služi Sveta liturgija, a u 18 sati je Večernje. U međuvremenu će, po tradicionalnim običajima, pravoslavci obići groblja i posetiti humke umrlih predaka i prijatelja. Na Veliki utorak od 7 sati je Jutrenje i u nastavku bogosluženja Sveta liturgija, a u 18 sati će se služiti Večernje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име